"Explozia masiva produsa in cursul noptii de duminica spre luni la complexul militar Parchin nu a fost un accident, ci un atac premeditat comis de un stat strain", afirma diplomatii citati de Al Rai, relateaza site-ul israelian Ynetnews. Potrivit site-ului kuwaitian, atacul a fost comis de Israel, iar Iranul a ripostat printr-un atentat al Hezbollah impotriva unei patrule israeliene, in zona Inaltimilor Golan, noteaza Mediafax.
"Dupa explozia de la complexul nuclear Parchin, Iranul a cerut Hezbollah sa monteze o bomba in zona Muntelui Dov, incident soldat cu ranirea a doi militari israelieni", precizeaza Al Rai. Potrivit diplomatilor europeni, atacul de la Parchin a avut rolul de a opri testarea de catre Iran a unor dispozitive nucleare.

Testele Iranului supara Israelul

Postul israelian Channel 2 a anuntat ca 12 cladiri au fost distruse in explozia de la Parchin. In urma cu trei saptamani, Israelul acuza Iranul ca a testat in complexul nuclear de la Parchin  care poate fi utilizata exclusiv pentru detonarea unei bombe atomice.
Doi militari israelieni au fost raniti, marti, intr-o explozie care a avut loc in zona Inaltimilor Golan, pe segmentul de frontiera cu Libanul. Atacul, revendicat de miscarea siita libaneza Hezbollah, a avut loc in zona Muntelui Dov (Fermele Shebaa), intr-un perimetru aflat sub control israelian dar revendicat de Siria si Liban.

O explozie suspecta a avut loc in cursul noptii de duminica spre luni in incinta complexului nuclear militar Parchin, situat in apropiere de Teheran, conform unor imagini filmate din satelit analizate de experti israelieni, Iranul confirmand o explozie soldata cu doi morti, relateaza ziarul Haaretz. "Imaginile filmate prin satelit releva un atac care a vizat spatii subterane in incinta complexului militar Parchin", afirma analistul Ronen Solomon, citat de revista Israel Defense. "Imaginile arata ca in complexul militar a avut loc o explozie de amploare", adauga expertul israelian.
Agentia oficiala IRNA a anuntat ca un incendiu a avut loc, duminica seara, intr-o  de explozibil situata in apropiere de Teheran, precizand ca doi muncitori au murit in incident. Saham, un site de stiri al opozitiei iraniene, a confirmat ca o explozie foarte puternica a avut loc in zona complexului militar Parchin, situat la 30 de kilometri sud-est de Teheran. In urma cu trei ani, Iranul a raportat o deflagratie puternica intr-o baza militara situata la 45 de kilometri vest de Teheran. Saptesprezece membri ai Gardienilor Revolutiei iraniene au murit in acel incident.
Iranul refuza de mult timp sa permita accesul inspectorilor Agentiei Internationale pentru  Atomica in complexul nuclear de la Parchin, unde, potrivit imaginilor filmate prin sateliti, sunt activitati intense. Regimul de la Teheran sustine ca la Parchin este o simpla baza militara unde exista doar armament conventional. Israelul si Occidentul suspecteaza ca Iranul incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran neaga acuzatiile.