14.10.2014

Descoperirea facuta de politia de frontiera in bagajele a doua tinere care se intorceau din Dubai

vama
165 de telefoane de ultima generatie, unele care nici nu au aparut inca in Romania, au fost confiscate de vamesi si de politistii de frontiera din bagajele a doua tinere care veneau din Dubai.
Fetele "au uitat" sa le declare la sosirea pe aeroportul Otopeni, dar au recunoscut ulterior ca intentionau sa le vanda. Marfa a fost confiscata si daca proprietarii nu depun contestatii fiscul o va scoate la vanzare.
Valoarea electronicelor gasite in cele 2 geamantane se ridica la 60.000 de euro. Daca ar fi fost declarate la vama atunci proprietarii ar fi trebuit sa mai plateasca inca 14.000 de euro. Printre telefoanele aduse se gasesc si telefoane care inca nici nu au aparut oficial in Romania cum este iPhone 6.
Pentru moment aparatele raman in custodia vamii. Daca proprietarii nu depun contestatie in instanta, Fiscul o sa le vanda fie prin magazinele propriii fie prin licitatie catre firme. In unele cazuri procesele dureaza ani de zile iar electronicele isi pierd mult din valoare.
La intrarea in tara exista limite stricte in special pentru bauturile si tigarile aduse din interiorul sau din afara Uniunii Europene. In privinta celorlalte categorii de bunuri daca sunt cumparate din tarile uniunii puteti trece vama fara sa le declarati atata timp cat sunt pentru uz personal sau le vreti sa le faceti cadou. Pentru celelalte destinatii cum ar fi Statele Unite, Hong Kong sau Dubai unde electronicele sau hainele sunt mai ieftine, regulile sunt mai stricte.
Reporter: Cand trebuie sa le declar si cand nu?
Florin Radulescu - controlor vamal: E de declarat in cazul in care depasesc 430 de euro.
Asadar cumparaturile de peste 430 de de euro ar trebui declarate, iar proprietarul sa achite TVA de 24%. Multi turisti desigileaza si folosesc in vacanta electronicele cumparate peste hotare, deci la intoarcere este greu de dovedit ca nu le aveau cu ei la plecarea din tara. Sunt taxate de asemenea ceasurile, bijuteriile si unele electronice. Exista insa si produse scutite.
Legea nu prevede clar cate telefoane sau televizoare poate aduce o persoana fizica. Totul ramane la latitudinea vamesului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu