Pana sa devina premier, Calin Popescu Tariceanu nu a avut un profil politic foarte puternic, desi a intrat in politica inca din 1990, fiind unul dintre fondatorii PNL si chiar membru al primului Parlament, intre 1990 si 1992, ca deputat de Arad.
Ceea ce i-a adus o mai mare notorietate in acei ani a fost insa infiintarea, in 1990, a primului post de radio privat din Romania, Radio Contact, al carui director general a si fost pana in 1996. Nu a stat departe nici de lumea afacerilor. Din 1993 a fost partener asociat la Automotive Trading Services si este unul dintre fondatorii, o vreme chiar presedinte, al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.
Un atu al dlui Tariceanu a fost intotdeauna aspectul fizic. El l-a facut cunoscut chiar inainte de 1989, in anii '70 mai precis, cand, la 17 ani, a fost manechin pentru revista de moda "Modern". Zina Dumitrescu l-a descoperit: "Am vazut pe strada un tanar care arata foarte bine si care avea ceva: niste ochi foarte expresivi. Ne-am vorbit si ne-am dat intalnire pe un platou. Avea sarm, avea morga. (...) Da, l-am vazut in chiloti. Si ce-i cu asta? E normal, cand se imbraca pentru o prezentare, toti baietii sunt in chiloti".
Totul despre candidatul Calin Popescu Tariceanu
Cu sau fara legatura cu fizicul sau, dl Tariceanu este la cea de-a cincea casatorie. Asteapta un copil, baiat, din cate a marturisit actuala sa sotie, si mai are patru copii din mariajele anterioare.
Revenind la politica, dl Tariceanu a fost cu siguranta un liberal convins, micile sale escapade fiind tot in interiorul acestui curent. A fost in 1992 lider al PNL - Aripa Tanara si chiar a candidat sub sigla PNL-AT la Primaria Capitalei. Dupa ce a pierdut alegerile, a revenit in PNL, devenind vicepresedinte al partidului.
Din 1996 a fost deputat de Bucuresti ales pe lista CDR. Isi va pastra aceasta calitate pana in 2008, cand schimba colegiul bucurestean pe unul de Ilfov, iar din 2012 este senator.
Activitatea ministeriala a dlui Tariceanu incepe in 12 decembrie 1996 cand devine ministrul Industriei si Comertului in Guvernul Victor Ciorbea, functie pe care o pastreaza pana in 5 decembrie 1997. De acest mandat se leaga, printre altele, decizia de infiintare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom.
Primul premier al lui Traian Basescu si demisia razgandita
Dar gloria politica a lui Calin Popescu Tariceanu incepe in 2004, mai precis in 2 octombrie 2004, odata cu rostirea celebrelor cuvinte inlacrimate: "Draga Stolo!". Retragerea lui Theodor Stolojan l-a propulsat pe Calin Popescu Tariceanu in trei pozitii la care nu stiu daca se gandea in mod serios cu cateva luni inainte: presedinte interimar al PNL, copresedinte al Aliantei DA si coleg de tandem cu Traian Basescu, adica propunerea pentru functia de prim-ministru al Romaniei.
Traian Basescu a castigat alegerile. Nu le-a castigat si Alianta DA. Asa ca CPT a fost la un singur pas de a rata sefia Guvernului. Incepea insa epoca presedintelui jucator. Traian Basescu a reusit sa rastoarne majoritatea PSD-PC + UDMR care functionase pana in 2004 si, cu ajutorul "solutiei imorale" Voiculescu, Guvernul Tariceanu a fost instalat in Palatul Victoria, iar prima masura decisa a fost una foarte populara - introducerea cotei unice de impozitare.
De ce vrea sa fie presedinte Calin Popescu Tariceanu
Peste foarte putin timp, Calin Popescu Tariceanu devenea si presedinte deplin al PNL.
Combinatia Basescu - Tariceanu parea la inceput una foarte reusita, dar pacea n-a durat decat cateva luni. Mai precis pana la demisia razgandita a lui Calin Popescu Tariceanu.
Planul prezidential era ca Guvernul sa demisioneze pentru a provoca alegeri anticipate care sa consolideze pozitia Aliantei DA.
Era o miscare logica din punct de vedere politic, avand in vedere cota de popularitate pe care o aveau in 2005 si presedintele si Alianta DA. S-ar fi indreptat probabil spre o guvernare majoritara relaxata, fara solutii imorale.
Initial, Calin Popescu Tariceanu a anuntat, in 7 iulie 2005, ca intentioneaza sa demisioneze pentru a provoca alegeri anticipate. Dupa numai 12 zile revenea asupra deciziei, invocand inundatiile catastrofale care lovisera tara.
A fost inceputul sfarsitului in relatia dintre presedinte si premier, inceputul unui razboi care avea sa faca tandari o mare sansa istorica de reformare a Romaniei si care a oferit unui PSD prabusit o nesperata sansa de revigorare.
De ce a revenit CPT, de fapt, asupra demisiei se cam stie, chiar daca nu oficial. Se pare ca Traian Basescu a facut atunci o enorma eroare de strategie, refuzand sa promita ferm liberalilor ca dupa alegeri premier va fi desemnat tot Calin Popescu Tariceanu. Pe undeva, nu-i greu sa intelegi de ce liberalii au refuzat sa dea vrabia din mana.
Initial, tensiunea dintre palate a fost mai degraba banuita decat afisata, pana in 5 aprilie 2006. "Daca pe fond regret ceva, este ca am respectat protocolul Aliantei DA. Am avut retineri cand l-am desemnat pe domnul Tariceanu, care, din pacate, la sase luni mi s-au confirmat. Dansul a preferat sa o ia pe drumul pe care l-a impins Patriciu catre PSD. Daca as fi numit un prim-ministru de la PD, Guvernul ar fi mers mult mai bine, iar eu as fi avut un parteneriat. Acest lucru il regret profund", a declarat atunci Traian Basescu.
Ce promite Calin Popescu Tariceanu
Relatia lui Calin Popescu Tariceanu cu Dinu Patriciu era veche, din anii '90, o prietenie solida. Cu cateva luni inainte de declaratia taioasa a lui Traian Basescu, mai precis in septembrie 2005, aparuse informatia ca in 2004 dl Tariceanu cumparase 10 milioane de actiuni ale companiei Rompetrol, bazandu-se pe informatii obtinute din interior, actiuni pe care le-ar fi vandut cu profit dupa ce a devenit prim-ministru.
Ceva care seamana cu motivele pentru care Sorin Rosca Stanescu, alt prieten al lui Dinu Patriciu, a intrat acum la puscarie. Brokerul fugar Cristian Sima sustine ca dl Tariceanu nu e strain nici de dosarul lui SRS.
Dupa declaratia lui Traian Basescu, a inceput razboiul de gherila.
Au urmat hartueili cu numirea lui Adrian Cioroianu la Externe, cu retragerea trupelor romanesti din Irak.
Celebrul "biletel roz" si prima suspendare a presedintelui Basescu
Explozia a venit insa in ianuarie 2007, cand fosta sefa a cancelariei presedintelui, Elena Udrea, a vorbit la o emisiune TV despre celebrul "biletel roz", pe care presedintele Traian Basescu l-a si aratat dupa ce premierul a negat existenta lui.
"Draga Traiane, 1. Iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?" scria in celebrul biletel.
Scandalul avusese si un prolog, dezvaluirea intalnirii Macovei - Tariceanu - Patriciu, din 2005, la care ministrul de atunci al Justitiei fusese convocat de premier la Palatul Victoria.
Tariceanu a admis ca intalnirea a fost o eroare, dar n-a uitat.
N-au trecut decat cateva saptamani pana cand, in aprilie 2007, ministrii democrati au fost demisi din Guvern, iar Calin Popescu Tariceanu a format un guvern minoritar PNL - UDMR sustinut de PSD din Parlament.
Dupa alte cateva luni, presedintele Traian Basescu era suspendat pentru prima data, inclusiv cu voturile liberalilor, iar Guvernul Tariceanu a organizat referendumul de demitere, soldat cu un esec pentru initiatori.
Tariceanu, lansare la Casa Poporului: La Cotroceni nu se invata din greseli, e nevoie de competenta
"Biletelul roz" nu a fost singurul scandal major al mandatului lui Calin Popescu Tariceanu. De mare magnitudine a fost si asa numita afacere Sterling, descoperita in 2009.
In ultimele zile ale mandatului, mai precis in 12 noiembrie 2008, Guvernul Tariceanu a emis Hotararea nr. 1446 prin care petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate firmei Midia Resources SRL, cu un capital social de doar 200 de lei, fara sucursale, fara administator, fara angajati si cu o cifra de afaceri zero in 2007.
Emil Boc l-a acuzat pe fostul premier de subminarea economiei nationale, Calin Popescu Tariceanu l-a dat in judecata pentru calomnie, dar a pierdut procesul.
Una dintre marile teme de confruntare intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu a fost Justitia. Din partea guvernamentala, confruntarea l-a avut varf de lance pe ministrul de atunci al Justitiei, Tudor Chiuariu, care in 2007 a incercat revocarea sefului sectiei a II-a din DNA, Doru Tulus. Si tot la propunerea lui Tudor Chiuariu, guvernul Tariceanu a amputat prin ordonanta de urgenta legea ANI, initiativa in cele din urma esuata la votul din Parlament.
Acest esec a fost motivul oficial pentru care Tudor Chiuariu a demisionat din Guvern in decembrie 2007.
Este adevarat, insa, ca Traian Basescu ceruse deja demisia lui Tudor Chiuariu, sub amenintarea ca il va suspenda din functie prin decret prezidential avand in vedere ca procurorul sef DNA ceruse deja declansarea urmaririi penale impotriva lui in "dosarul Posta".
Ceea ce Tudor Chiuariu numea atunci o mascarada s-a sfarsit cu o condamnare definitiva la inchisoare cu suspendare.
Plecarea lui Tudor Chiuariu a declansat o noua criza acuta intre Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, care a refuzat, pe motiv de mapa profesionala, numirea Noricai Nicolai.
Alegeri prezidentiale 2014: Scenariul in care Tariceanu vede un al treilea tur de scrutin
Tariceanu si-a depus candidatura si se vede in turul II cu 20% (Video)
Dupa un razboi al nervilor care a durat cat interimatul la Justitie al ministrului de Externe, Teodor Melescanu, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au reusit sa cada de acord asupra unui nume: Catalin Predoiu, un tanar avocat de succes in zona dreptului comercial, lector universitar, fara o cariera politica in spate. Criza s-a incheiat, dar nu si scandalurile din zona Justitiei.
Ministrul Predoiu a reusit sa impiedice cu pretul unui scandal monstru in Guvern si in PNL cedarea Registrului Comertului, prin ordonanta de urgenta, catre alt personaj cu puternic iz penal, Mihail Vlasov. Se spune ca ultimul argument aruncat in lupta de Catalin Predoiu ar fi fost ca o asemenea ordonanta va deveni urgent caz de competenta DNA. In fata acestei perspective, CPT a facut un pas inapoi.
Din punct de vedere economic, guvernarea Tariceanu a fost una a bunastarii. Perioada in care Romania avea cresteri economice de poveste, creditele cu buletinul curgeau, iar sectorul imobiliar intregistra un boom fara precedent.
Din nefericire pentru Romania, supraincalzirea economiei si cheltuielile uriase facute de Guvernul Tariceanu, care, desi teoretic de dreapta, a dublat numarul de bugetari, au fost premisele prabusirii care a urmat atunci cand Romania a intrat in vartejul crizei economice mondiale.
Dupa ce a rupt relatia cu FMI, de care desigur nimeni nu vedea de ce ar mai fi fost nevoie in conditiile infloritoare ale acelei perioade, Guvernul CPT a reusit performanta de a incheia anul 2008 cu un deficit record de 5,2%, dupa o crestere economica record de 7,8%.
Asta inseamna ca Guvernul a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decat a incasat. Se pare ca un miliard a ajuns numai la primari prin grija ministrului de Interne de atunci, Cristian David.
Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa
In 2007, Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea pe proiectul de lege care a schimbat sistemul de vot din Romania. Votul pe liste era inlocuit de uninominalul in varianta romaneasca, al carui efect a fost la ultimele alegeri cresterea numarului de parlamentari. In 2008, acel sistem, mosit de Bogdan Olteanu si Viorel Hrebenciuc, si-a aratat primele efecte perverse: partidul cu cel mai mare numar de voturi, PSD, nu a obtinut si cel mai mare numar de mandate, care au revenit PDL.
Liberalii au avut numai de castigat, cei mai multi intrand in Parlament de pe locurile doi si chiar trei, inclusiv Calin Popescu Tariceanu, la un pas de a ramane fara mandat.
Imediat dupa alegeri, liberalii pareau favoriti sa reintre la guvernare. PDL i-a invitat, a insistat, insa Calin Popescu Tariceanu a conditionat intrarea de redesemnarea lui ca premier, adica o conditie evident imposibila, chiar ilogica pentru ca e foarte greu ca intr-o alianta premierul sa fie dat de partidul mai mic.
De ce vor sa fie presedintele Romaniei
Iar PSD, cu care PNL avea o intelegere de a crea o majoritate, a defectat si s-a aliat cu PDL. PNL a ajuns in Opozitie, iar Calin Popescu Tariceanu a platit scump acest esec. Pe 20 martie 2009, a pierdut sefia PNL in favoarea lui Crin Antonescu, la o diferenta de 327 de voturi.
Anii de glorie in PNL ai lui Calin Popescu Tariceanu se sfarsisera cel putin pentru o buna bucata de timp, el intrand mai degraba intr-un fel de opozitie interna.
Si, totusi, la desprinderea grupului Chiliman, in mai 2013, Calin Popescu Tariceanu s-a dat la fund si nu si-a urmat colegii in ceea ce avea sa devina Initiativa Romania Liberala. Exista informatii ca, desi daduse asigurari ca li se va alatura, din seara dinaintea lansarii IRL, CPT nu a mai raspuns la telefon.
A demisionat totusi din PNL, dar mult mai tarziu, dupa ruperea USL in februarie 2014. Nu a fost urmat initial de nimeni, apoi a reusit sa atraga un grup de liberali nostalgici dupa PSD, in frunte cu Radu Stroe si Daniel Chitoiu, alaturi de care a pus bazele unui nou partid, Liberal Reformator.
Cu ajutorul PSD, a fost instalat la sefia Senatului in martie 2014.
Ce promit candidatii la alegerile prezidentiale
Despre candidatura sa, cei mai multi comentatori apreciaza ca este una de iepure pentru Victor Ponta, cu menirea de a-i colecta candidatului PSD voturi din zona liberala.
A existat chiar ipoteza repetarii exercitiului Mircea Diaconu, adica propulsarea lui Calin Popescu Tariceanu catre turul al doilea al prezidentialelor, cu o donatie de voturi in turul intai din zona PSD. Deocamdata, insa, scorul lui Calin Popescu Tariceanu pare prea modest pentru a face fezabil un asemenea scenariu.
Ceea ce i-a adus o mai mare notorietate in acei ani a fost insa infiintarea, in 1990, a primului post de radio privat din Romania, Radio Contact, al carui director general a si fost pana in 1996. Nu a stat departe nici de lumea afacerilor. Din 1993 a fost partener asociat la Automotive Trading Services si este unul dintre fondatorii, o vreme chiar presedinte, al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.
Un atu al dlui Tariceanu a fost intotdeauna aspectul fizic. El l-a facut cunoscut chiar inainte de 1989, in anii '70 mai precis, cand, la 17 ani, a fost manechin pentru revista de moda "Modern". Zina Dumitrescu l-a descoperit: "Am vazut pe strada un tanar care arata foarte bine si care avea ceva: niste ochi foarte expresivi. Ne-am vorbit si ne-am dat intalnire pe un platou. Avea sarm, avea morga. (...) Da, l-am vazut in chiloti. Si ce-i cu asta? E normal, cand se imbraca pentru o prezentare, toti baietii sunt in chiloti".
Totul despre candidatul Calin Popescu Tariceanu
Cu sau fara legatura cu fizicul sau, dl Tariceanu este la cea de-a cincea casatorie. Asteapta un copil, baiat, din cate a marturisit actuala sa sotie, si mai are patru copii din mariajele anterioare.
Revenind la politica, dl Tariceanu a fost cu siguranta un liberal convins, micile sale escapade fiind tot in interiorul acestui curent. A fost in 1992 lider al PNL - Aripa Tanara si chiar a candidat sub sigla PNL-AT la Primaria Capitalei. Dupa ce a pierdut alegerile, a revenit in PNL, devenind vicepresedinte al partidului.
Din 1996 a fost deputat de Bucuresti ales pe lista CDR. Isi va pastra aceasta calitate pana in 2008, cand schimba colegiul bucurestean pe unul de Ilfov, iar din 2012 este senator.
Activitatea ministeriala a dlui Tariceanu incepe in 12 decembrie 1996 cand devine ministrul Industriei si Comertului in Guvernul Victor Ciorbea, functie pe care o pastreaza pana in 5 decembrie 1997. De acest mandat se leaga, printre altele, decizia de infiintare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom.
Primul premier al lui Traian Basescu si demisia razgandita
Dar gloria politica a lui Calin Popescu Tariceanu incepe in 2004, mai precis in 2 octombrie 2004, odata cu rostirea celebrelor cuvinte inlacrimate: "Draga Stolo!". Retragerea lui Theodor Stolojan l-a propulsat pe Calin Popescu Tariceanu in trei pozitii la care nu stiu daca se gandea in mod serios cu cateva luni inainte: presedinte interimar al PNL, copresedinte al Aliantei DA si coleg de tandem cu Traian Basescu, adica propunerea pentru functia de prim-ministru al Romaniei.
Traian Basescu a castigat alegerile. Nu le-a castigat si Alianta DA. Asa ca CPT a fost la un singur pas de a rata sefia Guvernului. Incepea insa epoca presedintelui jucator. Traian Basescu a reusit sa rastoarne majoritatea PSD-PC + UDMR care functionase pana in 2004 si, cu ajutorul "solutiei imorale" Voiculescu, Guvernul Tariceanu a fost instalat in Palatul Victoria, iar prima masura decisa a fost una foarte populara - introducerea cotei unice de impozitare.
De ce vrea sa fie presedinte Calin Popescu Tariceanu
Peste foarte putin timp, Calin Popescu Tariceanu devenea si presedinte deplin al PNL.
Combinatia Basescu - Tariceanu parea la inceput una foarte reusita, dar pacea n-a durat decat cateva luni. Mai precis pana la demisia razgandita a lui Calin Popescu Tariceanu.
Planul prezidential era ca Guvernul sa demisioneze pentru a provoca alegeri anticipate care sa consolideze pozitia Aliantei DA.
Era o miscare logica din punct de vedere politic, avand in vedere cota de popularitate pe care o aveau in 2005 si presedintele si Alianta DA. S-ar fi indreptat probabil spre o guvernare majoritara relaxata, fara solutii imorale.
Initial, Calin Popescu Tariceanu a anuntat, in 7 iulie 2005, ca intentioneaza sa demisioneze pentru a provoca alegeri anticipate. Dupa numai 12 zile revenea asupra deciziei, invocand inundatiile catastrofale care lovisera tara.
A fost inceputul sfarsitului in relatia dintre presedinte si premier, inceputul unui razboi care avea sa faca tandari o mare sansa istorica de reformare a Romaniei si care a oferit unui PSD prabusit o nesperata sansa de revigorare.
De ce a revenit CPT, de fapt, asupra demisiei se cam stie, chiar daca nu oficial. Se pare ca Traian Basescu a facut atunci o enorma eroare de strategie, refuzand sa promita ferm liberalilor ca dupa alegeri premier va fi desemnat tot Calin Popescu Tariceanu. Pe undeva, nu-i greu sa intelegi de ce liberalii au refuzat sa dea vrabia din mana.
Initial, tensiunea dintre palate a fost mai degraba banuita decat afisata, pana in 5 aprilie 2006. "Daca pe fond regret ceva, este ca am respectat protocolul Aliantei DA. Am avut retineri cand l-am desemnat pe domnul Tariceanu, care, din pacate, la sase luni mi s-au confirmat. Dansul a preferat sa o ia pe drumul pe care l-a impins Patriciu catre PSD. Daca as fi numit un prim-ministru de la PD, Guvernul ar fi mers mult mai bine, iar eu as fi avut un parteneriat. Acest lucru il regret profund", a declarat atunci Traian Basescu.
Ce promite Calin Popescu Tariceanu
Relatia lui Calin Popescu Tariceanu cu Dinu Patriciu era veche, din anii '90, o prietenie solida. Cu cateva luni inainte de declaratia taioasa a lui Traian Basescu, mai precis in septembrie 2005, aparuse informatia ca in 2004 dl Tariceanu cumparase 10 milioane de actiuni ale companiei Rompetrol, bazandu-se pe informatii obtinute din interior, actiuni pe care le-ar fi vandut cu profit dupa ce a devenit prim-ministru.
Ceva care seamana cu motivele pentru care Sorin Rosca Stanescu, alt prieten al lui Dinu Patriciu, a intrat acum la puscarie. Brokerul fugar Cristian Sima sustine ca dl Tariceanu nu e strain nici de dosarul lui SRS.
Dupa declaratia lui Traian Basescu, a inceput razboiul de gherila.
Au urmat hartueili cu numirea lui Adrian Cioroianu la Externe, cu retragerea trupelor romanesti din Irak.
Celebrul "biletel roz" si prima suspendare a presedintelui Basescu
Explozia a venit insa in ianuarie 2007, cand fosta sefa a cancelariei presedintelui, Elena Udrea, a vorbit la o emisiune TV despre celebrul "biletel roz", pe care presedintele Traian Basescu l-a si aratat dupa ce premierul a negat existenta lui.
"Draga Traiane, 1. Iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?" scria in celebrul biletel.
Scandalul avusese si un prolog, dezvaluirea intalnirii Macovei - Tariceanu - Patriciu, din 2005, la care ministrul de atunci al Justitiei fusese convocat de premier la Palatul Victoria.
Tariceanu a admis ca intalnirea a fost o eroare, dar n-a uitat.
N-au trecut decat cateva saptamani pana cand, in aprilie 2007, ministrii democrati au fost demisi din Guvern, iar Calin Popescu Tariceanu a format un guvern minoritar PNL - UDMR sustinut de PSD din Parlament.
Dupa alte cateva luni, presedintele Traian Basescu era suspendat pentru prima data, inclusiv cu voturile liberalilor, iar Guvernul Tariceanu a organizat referendumul de demitere, soldat cu un esec pentru initiatori.
Tariceanu, lansare la Casa Poporului: La Cotroceni nu se invata din greseli, e nevoie de competenta
"Biletelul roz" nu a fost singurul scandal major al mandatului lui Calin Popescu Tariceanu. De mare magnitudine a fost si asa numita afacere Sterling, descoperita in 2009.
In ultimele zile ale mandatului, mai precis in 12 noiembrie 2008, Guvernul Tariceanu a emis Hotararea nr. 1446 prin care petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate firmei Midia Resources SRL, cu un capital social de doar 200 de lei, fara sucursale, fara administator, fara angajati si cu o cifra de afaceri zero in 2007.
Emil Boc l-a acuzat pe fostul premier de subminarea economiei nationale, Calin Popescu Tariceanu l-a dat in judecata pentru calomnie, dar a pierdut procesul.
Una dintre marile teme de confruntare intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu a fost Justitia. Din partea guvernamentala, confruntarea l-a avut varf de lance pe ministrul de atunci al Justitiei, Tudor Chiuariu, care in 2007 a incercat revocarea sefului sectiei a II-a din DNA, Doru Tulus. Si tot la propunerea lui Tudor Chiuariu, guvernul Tariceanu a amputat prin ordonanta de urgenta legea ANI, initiativa in cele din urma esuata la votul din Parlament.
Acest esec a fost motivul oficial pentru care Tudor Chiuariu a demisionat din Guvern in decembrie 2007.
Este adevarat, insa, ca Traian Basescu ceruse deja demisia lui Tudor Chiuariu, sub amenintarea ca il va suspenda din functie prin decret prezidential avand in vedere ca procurorul sef DNA ceruse deja declansarea urmaririi penale impotriva lui in "dosarul Posta".
Ceea ce Tudor Chiuariu numea atunci o mascarada s-a sfarsit cu o condamnare definitiva la inchisoare cu suspendare.
Plecarea lui Tudor Chiuariu a declansat o noua criza acuta intre Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, care a refuzat, pe motiv de mapa profesionala, numirea Noricai Nicolai.
Alegeri prezidentiale 2014: Scenariul in care Tariceanu vede un al treilea tur de scrutin
Tariceanu si-a depus candidatura si se vede in turul II cu 20% (Video)
Dupa un razboi al nervilor care a durat cat interimatul la Justitie al ministrului de Externe, Teodor Melescanu, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au reusit sa cada de acord asupra unui nume: Catalin Predoiu, un tanar avocat de succes in zona dreptului comercial, lector universitar, fara o cariera politica in spate. Criza s-a incheiat, dar nu si scandalurile din zona Justitiei.
Ministrul Predoiu a reusit sa impiedice cu pretul unui scandal monstru in Guvern si in PNL cedarea Registrului Comertului, prin ordonanta de urgenta, catre alt personaj cu puternic iz penal, Mihail Vlasov. Se spune ca ultimul argument aruncat in lupta de Catalin Predoiu ar fi fost ca o asemenea ordonanta va deveni urgent caz de competenta DNA. In fata acestei perspective, CPT a facut un pas inapoi.
Din punct de vedere economic, guvernarea Tariceanu a fost una a bunastarii. Perioada in care Romania avea cresteri economice de poveste, creditele cu buletinul curgeau, iar sectorul imobiliar intregistra un boom fara precedent.
Din nefericire pentru Romania, supraincalzirea economiei si cheltuielile uriase facute de Guvernul Tariceanu, care, desi teoretic de dreapta, a dublat numarul de bugetari, au fost premisele prabusirii care a urmat atunci cand Romania a intrat in vartejul crizei economice mondiale.
Dupa ce a rupt relatia cu FMI, de care desigur nimeni nu vedea de ce ar mai fi fost nevoie in conditiile infloritoare ale acelei perioade, Guvernul CPT a reusit performanta de a incheia anul 2008 cu un deficit record de 5,2%, dupa o crestere economica record de 7,8%.
Asta inseamna ca Guvernul a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decat a incasat. Se pare ca un miliard a ajuns numai la primari prin grija ministrului de Interne de atunci, Cristian David.
Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa
In 2007, Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea pe proiectul de lege care a schimbat sistemul de vot din Romania. Votul pe liste era inlocuit de uninominalul in varianta romaneasca, al carui efect a fost la ultimele alegeri cresterea numarului de parlamentari. In 2008, acel sistem, mosit de Bogdan Olteanu si Viorel Hrebenciuc, si-a aratat primele efecte perverse: partidul cu cel mai mare numar de voturi, PSD, nu a obtinut si cel mai mare numar de mandate, care au revenit PDL.
Liberalii au avut numai de castigat, cei mai multi intrand in Parlament de pe locurile doi si chiar trei, inclusiv Calin Popescu Tariceanu, la un pas de a ramane fara mandat.
Imediat dupa alegeri, liberalii pareau favoriti sa reintre la guvernare. PDL i-a invitat, a insistat, insa Calin Popescu Tariceanu a conditionat intrarea de redesemnarea lui ca premier, adica o conditie evident imposibila, chiar ilogica pentru ca e foarte greu ca intr-o alianta premierul sa fie dat de partidul mai mic.
De ce vor sa fie presedintele Romaniei
Iar PSD, cu care PNL avea o intelegere de a crea o majoritate, a defectat si s-a aliat cu PDL. PNL a ajuns in Opozitie, iar Calin Popescu Tariceanu a platit scump acest esec. Pe 20 martie 2009, a pierdut sefia PNL in favoarea lui Crin Antonescu, la o diferenta de 327 de voturi.
Anii de glorie in PNL ai lui Calin Popescu Tariceanu se sfarsisera cel putin pentru o buna bucata de timp, el intrand mai degraba intr-un fel de opozitie interna.
Si, totusi, la desprinderea grupului Chiliman, in mai 2013, Calin Popescu Tariceanu s-a dat la fund si nu si-a urmat colegii in ceea ce avea sa devina Initiativa Romania Liberala. Exista informatii ca, desi daduse asigurari ca li se va alatura, din seara dinaintea lansarii IRL, CPT nu a mai raspuns la telefon.
A demisionat totusi din PNL, dar mult mai tarziu, dupa ruperea USL in februarie 2014. Nu a fost urmat initial de nimeni, apoi a reusit sa atraga un grup de liberali nostalgici dupa PSD, in frunte cu Radu Stroe si Daniel Chitoiu, alaturi de care a pus bazele unui nou partid, Liberal Reformator.
Cu ajutorul PSD, a fost instalat la sefia Senatului in martie 2014.
Ce promit candidatii la alegerile prezidentiale
Despre candidatura sa, cei mai multi comentatori apreciaza ca este una de iepure pentru Victor Ponta, cu menirea de a-i colecta candidatului PSD voturi din zona liberala.
A existat chiar ipoteza repetarii exercitiului Mircea Diaconu, adica propulsarea lui Calin Popescu Tariceanu catre turul al doilea al prezidentialelor, cu o donatie de voturi in turul intai din zona PSD. Deocamdata, insa, scorul lui Calin Popescu Tariceanu pare prea modest pentru a face fezabil un asemenea scenariu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu