14.10.2014

Victorie pentru Spania: Catalonia renunta la referendumul pentru independenta

Victorie pentru Spania: Catalonia renunta la referendumul pentru independentaFoto: Bloomberg

Guvernul regional al Cataloniei a anulat referendumul privind declararea independentei care era planuit pentru 9 noiembrie, pe fondul presiunilor puternice din partea guvernului de la Madrid.
Conducerea catalana se gandeste, insa, la alternative. Curtea Constitutionala a Spaniei a decis in unanimitate sa analizeze cazul deschis de guvernul spaniol central impotriva referendumului, ceea ce suspenda automat plebiscitul pana cand se va da o decizie, iar procesul ar putea dura ani intregi, arata The Guardian.

Guvernul regional al Cataloniei promisese sa continue cu referendumul, dar, in cursul unei intalniri de luni a partidelor proreferendum, a decis sa renunte. "Guvernul a decis ca aceasta consultare nu se poate tine", a declarat Joan Herrera, un parlamentar al unui mic partid de stanga proreferendum, dupa discutii.

O noua tara in Europa? Economia Spaniei, lovita din plin de dorinta de secesiune a Cataloniei

Guvernul nationalist al Cataloniei, condus de premierul Artus Mas va anunta o propunere alternativa marti dimineata.

Mas se afla sub presiunea puternica a separatistilor din strada si a celor aflati printre aliatii sai la guvernare. O parte din membrii partidului Stanga Republicana Catalana (ERC), care sprijina coalitia conservatoare in parlamentul regional, au facut presiuni asupra sa sa sfideze decizia Curtii Constitutionale.

"Exista o singura cale: ca Parlamentul sa initieze imediat o declaratie de independenta", se arata intr-un comunicat al ERC.

Intr-un sondaj publicat pe 5 octombrie, doar 23% dintre catalani declara ca ar vrea sa se continue cu referendumul, in timp ce 45% isi doreau ca guvernul regional sa accepte ordinul de suspendare a procedurilor emis de Curtea Constitutionala a Spaniei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu