Deputatul Ion Ciolacu, secretar al Camerei, a anunţat, în plen, că, din cele 263 de voturi valabil exprimate, 153 au fost "pentru" şi 110 "împotrivă". El a precizat că se constată adoptarea hoărârii privind cererea de începerea a umăririi penale a lui Valerian Vreme, majoritatea deputaţilor prezenţi votând "pentru". Votul a fost secret, cu bile.
Vreme a arătat că funcţia de ministru este "preponderent politică" şi că, atunci când a semnat, în calitate de ministru al Comunicaţiilor, documentele în legătură cu care este acuzat, acestea aveau avizele necesare din partea departamentelor de profil din minister.
"Documentele pe care le-am semnat au avut asistenţă juridică de specialitate din partea departamentelor de profil, suportul tehnic de fundamentare şi toate avizele necesare. Mă întreb retoric ce s-ar fi întâmplat dacă aveam toate documentele legale, toate avizele necesare şi eu refuzam să semnez. Nu puteam oare atunci să săvârşesc un abuz în serviciu? Nici nu m-am gândit şi nici nu cred că am săvârşit vreo faptă nelegală, pentru că nu am făcut acest lucru de unul singur, ci am avut suportul de legalitate!", a spus Valerian Vreme.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorul general Tiberiu Niţu, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţie, a articolelor 12 şi 19 din Legea 115/1999 şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270 din 10 martie 2008, a transmis ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: senatorul Ecaterina Andronescu - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; deputatul Valerian Vreme - pentru abuz în serviciu; senatorul Petru Şerban Mihăilescu - pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Procurorul general Tiberiu Niţu a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni dimineaţă că va vota pentru ridicarea imunităţii.
"Aş vrea să vă spun încă o dată că nu ne facem scut în faţa niciunui deputat care are probleme cu legea, am demonstrat şi în decembrie anul trecut şi pe parcursul celor doi ani că legislaţia şi Regulamentul se aplică fără discuţie. Eu voi vota pentru ridicarea imunităţii. Cred că domnul deputat se poate apăra în faţa Justiţiei, care este independentă şi cred întotdeauna că justiţia în România nu are ingerinţe politice şi poate ca domnul deputat să-şi probeze nevinovăţia cu privire la acuzele care se aduc de către DNA în mandatul pe care l-a avut ca ministru al Comunicaţiilor", a declarat miercuri preşedintele Camerei Deputaţilor, la finalul şedinţei Biroului permanent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu