12.10.2014

Statul Islamic avanseaza in Irak: SUA trimit ajutoare - mese halal, apa si munitie

Statul Islamic avanseaza in Irak: SUA trimit ajutoare - mese halal, apa si munitie

Statele Unite au anuntat ca au efectuat vineri si sambata mai multe lansari de ajutoare pentru reaprovizionarea fortelor de securitate irakiene, in timp ce coalitia internationala isi continua loviturile aeriene contra gruparii Statul Islamic(SI) in Siria si Irak.
"La cererea Guvernului irakian", armata americana a efectuat "multiple" lansari in apropiere de Badji, oras situat la 200 km nord de Bagdad, a anuntat intr-un comunicat Centrul de comandament american responsabil pentru Orientul Mijlociu si Asia Centrala (CENTCOM).

Statul Islamic avanseaza si in Irak: Bagdadul, tot mai amenintat

In total, aparatele americane au livrat 36 de pachete continand 7.328 de mese halal, 7.800 de litri de apa si peste 7.200 kg munitie.

Acestea sunt primele lansari de ajutoare de care beneficiaza fortele guvernamentale irakiene, noteaza AFP. Cele precedente faceau parte din misiuni umanitare pentru civili, cum ar fi yazidi.

"Aceste lansari au vocatia sa ajute fortele de securitate irakiene, care continua sa controleze Badji. Zonele din jurul Badji, in schimb, sunt disputate de ISIL (unul dintre acronimele utilizate de SUA pentru a desemna SI) care isi continua operatiunile in regiune", a adaugat CENTCOM.



De asemenea, vineri si sambata Statele Unite au efectuat sase lovituri aeriene in Siria, in apropiere de orasul Kobane, la frontiera cu Turcia, unde au loc lupte grele intre fortele kurde si jihadisti.

Statul Islamic nu poate fi oprit: A ocupat sediul fortelor kurde din Kobani

Patru lovituri au fost efectuate in nordul Kobane, distrugand un post de comanda al SI, o cladire si doua "mici unitati de jihadisti". Alte doua lovituri, in sudul orasului, au distrus trei camioane.

Loviturile au inceput in Siria la 23 septembrie.

Statele Unite si Olanda, in cadrul coalitiei internationale impotriva gruparii jihadiste, au efectuat de asemenea trei lovituri in Irak, dintre care una in apropiere de Tal-Afar (nord) si doua la nord-vest de Hit in provincia Al-Anbar (vest).

Ele au distrus in total trei "unitati" de jihadisti si un vehicul blindat, potrivit CENTCOM. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu