10.10.2014

Sf. Parascheva, cuvioasa si...profitabila: Pelerinii cheltuiesc 13 milioane de euro de moaste


Sf. Parascheva, cuvioasa si...profitabila: Pelerinii cheltuiesc 13 milioane de euro de moaste
Gradul de ocupare a hotelurilor din Iasi depaseste 99% in perioada 9-16 octombrie, cand in oras se estimeaza ca vor veni cateva sute de mii de pelerini din intreaga tara ca sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Hotelurile si pensiunile din Iasi sunt rezervate aproape in totalitate si vor fi pline in proportie de peste 99% in perioada 9-16 octombrie. In general, intr-o saptamana obisnuita din octombrie, gradul de ocupare al hotelurilor din Iasi nu depaseste 40%", a declarat Grig Alecsa, presedintele ANAT pentru regiunea Nord Est.

Sf. Parascheva: Scandal la concertul de moaste

Alecsa spune ca in Iasi sunt asteptati in saptamana 9-16 octombrie aproximativ 300.000 de pelerini. El estimeaza ca cei 3.000 de pelerini care se vor caza la hoteluri vor cheltui intre 600 si 700 de lei pentru transport, cazare si masa, iar cheltuielile pentru ceilalti, care nu dorm in hoteluri sau pensiuni, sunt considerabil mai mici, respectiv 200-300 de lei de persoana.

Astfel, potrivit estimarilor oficialului ANAT, pelerinii care merg in aceasta perioada la Iasi vor cheltui pentru a participa la eveniment peste 60 de milioane de lei (13 milioane de euro).

Peste 15.000 de pelerini asteapta la rand pe strazile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva, aproximativ 150 de autocare cu credinciosi din Voluntari si Bucuresti sosind la Iasi, vineri dimineata.

Sf. Parascheva: Trenuri suplimentare, pachete cu mancare si ceai cald pentru pelerini

Primii pelerini veniti sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au inceput sa soseasca la Iasi inca de joi dupa-amiaza, unii dintre acestia asezandu-se la rand cu aproape 24 de ore inainte de scoaterea moastelor din incinta catedralei.

Racla cu moastele Sfintei Parascheva a fost scoasa din Catedrala Mitropolitana intr-o procesiune desfasurata vineri dimineata, la care au asistat cateva mii de oameni. Racla a fost asezata intr-un baldachin in curtea catedralei.

Victor Ponta, asteptat la slujba

In cursul diminetii de vineri, au ajuns la Iasi peste 6.000 de credinciosi din Voluntari si Bucuresti, imbarcati in peste 150 de autocare.

Cateva sute de mii de pelerini din intreaga tara sunt asteptati in urmatoarele zile la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva, astfel ca au fost mobilizati peste o mie de jandarmi si politisti care asigura ordinea publica in zona centrala, iar de sambata un elicopter al MAI va survola orasul.

Ca si anul trecut, Sfanta Liturghie, programata marti, 14 octombrie, se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Stefan cel Mare. La ceremonia religioasa este asteptat si premierul Victor Ponta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu