11.10.2014

Statul Islamic nu e singur: Gruparile teroriste care vor sa ne nimiceasca

Statul Islamic nu e singur: Gruparile teroriste care vor sa ne nimiceasca

Putini au auzit de Statul Islamic inainte sa transforme Orientul Mijlociu in haos si sa ingrozeasca o lume intreaga cu decapitarile sale.
Jihadistii de la ISIL nu sunt singuri, ci exista numeroase alte organizatii teroriste care vor sa loveasca in Statele Unite sau in alte tinte din Occident. CNBC a intocmit o lista cu cele mai mari amenintari.

Al Qaida din Magrebul Islamic (AQIM) opreaza inAfrica de Nord si a amenintat ca va comite atentate teroriste in Europa si Statele Unite. A strans 50 de milioane de dolari in ultimul deceniu, in principal din donatii si rascumparari. Departamentul de Stat din SUA a inclus-o pe lista organizatiilor teroriste.

Al Qaida din Peninsula Arabica este condusa de Anwar al-Awlaki, un american musulman, care a transformat-o dintr-o banda dezorganizata de militanti intr-o forta capabila sa provoace haos inYemen. Gruparea s-a aflat in spatele atacului sinucigas din 2000 asupra navei de lupta americane USS Cole, in urma caruia sapte marinari au murit.

Boko Haram, din nordul Nigeriei, sustine ca vrea sa formeze un califat in Nigeria, insa tot ce a facut organizatia de cand a devenit mai cunoscuta, in 2009, a fost sa omoare nigerieni. De atunci, asociatiile pentru drepturile omului au estimat ca gruparae a ucis 5.000 de oameni. Organizatia a devenit cu adevarat celebra dupa ce a rapit 300 de eleve nigeriene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu