11.10.2014

Productia indutriala a fost mai mare in primele opt luni ale anului 2014, cu 7,6% fata de anul trecut

Productia indutriala a fost mai mare in primele opt luni ale anului 2014, cu 7,6% fata de anul trecut
Productia industriala a fost mai mare in primele opt luni ale acestui an, cu 7,6% fata de cea din perioada similara a anului trecut, datorita cresterii industriei prelucratoare, cu 9%, si a industriei extractive, cu 8%, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).
Productia si furnizarea de   si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 3%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri pentru industria bunurilor de capital (13,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (8,5%), industria bunurilor de uz curent (4,9%) si industria bunurilor intermediare (4,8%). Industria energetica a scazut cu 0,9%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 9% in primele opt luni, sustinuta de industria prelucratoare (10,6%) si industria extractiva (1,1%). Productia si furnizarea de  si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 2,3%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (14,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (10,0%), industria bunurilor de uz curent (6,4%) si industria bunurilor intermediare (6,1%). Industria energetica a scazut cu 0,3%.
In luna august 2014, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 20,2%, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-22,8%) si industria extractiva (-0,2%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 1,6%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi pentru industria bunurilor de capital (-33,5%), industria bunurilor de uz curent (-14%), industria bunurilor intermediare (-13,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,4%). Industria energetica a crescut cu 0,7%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 2,7%, din cauza scaderii industriei prelucratoare (-3,5%) si industriei extractive (-0,4%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 4,6%.
Pe marile grupe industriale, scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (-2,6%), industria bunurilor de uz curent (-1,8%) si in industria bunurilor intermediare (-1,6%) si cresteri in industria energetica (+2,5%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,1%). In luna august 2014, productia industriala (serie bruta) a ramas la acelasi nivel cu cel din luna corespunzatoare din anul precedent.
Industria extractiva si industria prelucratoare au crescut cu 9,4%, respectiv cu 0,3%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 7,0%. Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,8%), industria bunurilor de capital (+3,6%) si industria bunurilor intermediare (+0,5%). Industria bunurilor de uz curent si industria energetica au scazut cu 5,0%, respectiv cu 4,2%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 4,7%, sustinuta de cresterea industriei extractive (+9,5%) si a industriei prelucratoare (+5,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,5%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: industria bunurilor de capital (+10,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,0%) si industria bunurilor intermediare (+6,8%). Industria energetica si industria bunurilor de uz curent au scazut cu 2,2%, respectiv cu 0,9%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu