11.10.2014

Incident la summitul de la Minsk: Timofti si Putin gata sa se ia la bataie - presa rusa

Incident la summitul de la Minsk: Timofti si Putin gata sa se ia la bataie - presa rusaFoto: europalibera.org

Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau moldovean Nicolae Timofti au avut vineri un schimb dur de replici, cu ocazia summitului Comunitatii Statelor Independente (CSI) de la Minsk, noteaza cotidianul rus Moskovski Komsomolet, speculand ca cei doi lideri au fost aproape de a se lua la bataie.
Timofti si-a exprimat regretul in legatura cu atitudinea Rusiei fata de semnarea Acordului de Asociere intre Republica Moldova si UE si i-a reprosat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldovenesti.

"Ne pare rau ca, in urma negocierilor si consultarilor pe care le-am avut, colegii nostri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului", a subliniat Timofti.

La randul sau, Putin si-a exprimat regretul caRepublica Moldova refuza sa se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeana.

"Rusia a initiat consultari intense cu Uniunea Europeana si Ucraina. Si iata rezultatul, am convenit ca intrarea in vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amanata. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relatii? Ne-am adresat (Chisinaului) in repetate randuri cu o propunere similara, dar, din pacate, nu am primit un raspuns clar din partea colegilor nostri moldoveni", a denuntat liderul rus.

Putin vrea compromis pe tema asocierii Moldovei si Ucrainei la UE: Sa nu uitati de Moscova!

"Nu ne-am opus niciodata unor relatii mai apropiate cu UE, noi insine dorim aceasta apropiere", a subliniat Putin, apreciind ca "dificultatile apar nu din cauza unor masuri restrictive, ci a refuzului partenerilor nostri de a sa discuta in mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusa".
 


Schimbul de replici intre Putin si Timofti a continuat chiar si in timpul discursului lui Emomali Rahmon, presedintele Tajikistanului. Jurnalistii prezenti la reuniune nu au reusit sa auda discutia dintre cei doi lideri, insa au apreciat ca Putin si Timofti au fost aproape de a se lua la bataie, scrie Moskovski Komsomolet (MK) in editia de vineri.

Potrivit cotidianului, discutia tensionata dintre liderul rus si cel moldovean a provocat ingrijorarea presedintelui Kargazstanului, Almazbek Atambaev. El a scris cu creionul un mesaj adresat liderului belarus Aleksandr Lukasenko, insa Timofti si Putin s-au calmat destul repede si nu a fost nevoie de interventia presedintelui belarus.

Rusia a impus la 18 iulie un embargou asupra importurilor de fructe si legume moldovenesti, iar din 1 septembrie a introdus si taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova. Masura a fost decisa dupa ce Chisinaul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu