09.10.2014

CSM, sfat pentru politicieni: Sa fie chibzuiti in campanie cu privire la temele privind justitia

CSM, sfat pentru politicieni: Sa fie chibzuiti in campanie cu privire la temele privind justitia

Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Gheorghe Muscalu, a declarat, joi, ca institutia face un apel la oamenii politici aflati in campanie electorala sa fie "chibzuiti" cu privire la temele privind justitia si sa nu atace magistratii "fara o baza reala".
"Am decis in plen sa transmitem un mesaj foarte clar politicienilor si persoanelor publice sa fie rezervate total in ceea ce privesc temele pe justitie, in ceea ce priveste atacarea solutiilor sau discutarea solutiilor, atacarea judecatorilor si procurorilor fara o baza reala", a spus Muscalu, joi, dupa sedinta de plen a CSM.

Basescu, in vizorul CSM pentru declaratiile despre dosarul Microsoft

In acelasi context, vicepresedintele Consiliului a subliniat ca membrii CSM au incercat, in ultima perioada, sa transmita un mesaj clar politicienilor aflati in campanie electorala.

"In ultima perioada, am incercat sa transmitem un mesaj foarte clar in spatiul public, vizand actualul context al campaniei electorale si ceea ce a fost anterior, de pregatire a campaniei electorale, in sensul ca oamenii politici, persoanele publice care fac declaratii care ajung in spatiul public in diferite modalitati sa fie rezervati in a folosi justitia sau teme concrete din justitie in campania electorala", a declarat Muscalu.

Ponta, din nou in atentia CSM din cauza declaratiilor despre sechestrul pus la Lukoil




Vicepresedintele CSM a mai spus ca astfel de discutii aparute in spatiul public pot afecta independenta procurorilor si a judecatorilor. "In ultimele zile, din diverse zone, in spatiul public au aparut comentarii, au aparut discutii, care puteau, intr-un fel sau altul, sa creeze suspiciunea ca independenta procurorilor si judecatorilor, impartialitatea acestora sau reputatia lor profesionala ar putea fi afectata", a conchis procurorul Muscalu.

Potrivit unui comunicat, plenul Consiliului Superior al Magistraturii face apel la responsabilitate si echilibru din partea intregii clase politice, a persoanelor publice si a vectorilor de opinie, de a se abtine de la declaratii si atacuri nefondate la adresa justitiei, de natura a-i afecta imaginea si a eroda increderea publicului, construita cu greu in timp, prin eforturile judecatorilor si procurorilor care isi indeplinesc atributiile prevazute de lege in mod profesionist.

Plenul Consiliului solicita, inclusiv institutiilor mass media, sa adopte o atitudine obiectiva si echidistanta, astfel incat sa nu induca impresia ca demersurile organelor judiciare pot fi influentate de factorul politic.

"Reamintim ca, potrivit dispozitiilor Constitutiei Romaniei, judecatorii sunt independenti si se supun numai legii, iar activitatea procurorilor se desfasoara cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic, magistratii nefiind subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive", se mai arata in comunicat.

Referitor la afirmatiile ce vizeaza derularea unor anchete penale si a modului de solutionare a unor dosare penale, CSM precizeaza ca Plenul a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari, pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei, independenta judecatorilor si a procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu