12.10.2014

Raza de speranta pentru Ebola: Trei vaccinuri. Unul e gata de teste clinice

Raza de speranta pentru Ebola: Trei vaccinuri. Unul e gata de teste clinice

Rusia ar putea furniza trei vaccinuri contra virusului Ebola in urmatoarele sase luni, a asigurat sambata ministrul rus al sanatatii Veronika Skvortova, in timp ce epidemia a facut deja peste 4.000 de morti potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
"Am creat trei vaccinuri... si credem ca vor fi gata in urmatoarele sase luni", a anuntat ministrul rus la televiziune, potrivit agentiei de presa Ria Novosti, preluata de AFP.

"Unul este deja gata pentru un test clinic", a adaugat ea, precizand ca unul dintre vaccinuri a fost creat dintr-o tulpina inactiva a virusului.

Epidemia de febra hemoragica Ebola, care a inceput in Guineea la sfarsitul lunii decembrie 2013, a facut 4.033 de morti la data de 8 octombrie, potrivit ultimului bilant al OMS. In total, 8.399 de persoane au fost infectate in sapte tari.

In timp ce gama de medicamente antivirale experimentale creste, OMS a anuntat doua vaccinuri "promitatoare": unul dezvoltat de firma britanica GSK (GlaxoSmithKline), iar celalalt de agentia de sanatate publica a Canadei la Winnipeg, a carui licenta de comercializare este detinuta de societatea americana NewLink Genetics.

Teste clinice ale vaccinului firmei GSK au inceput recent in Mali, tara africana vecina cu Guineea.

Romani in pericol de infectare cu Ebola in Sierra Leone - ce spune MAE despre starea lor

OMS spera ca primele rezultate ale testelor asupra acestor doua vaccinuri sa apara in noiembrie-decembrie si inceputul fazei a 2-a (ce permite evaluarea eficacitatii vaccinului) in tarile afectate in ianuarie-februarie.

Ebola, cum nu stiai ca se poate transmite infectia

Virusul Ebola se manifesta mai ales prin hemoragii, varsaturi si diaree. Rata sa de mortalitate poate varia de la 25 la 90% si nu exista niciun vaccin omologat. El se transmite prin contact direct cu sangele, fluidele corporale sau tesuturile persoanelor sau animalelor infectate.

Rusia, care nu a raportat niciun caz de infectie pe teritoriul ei, a trimis la sfarsitul lunii august o echipa de virusologi si un laborator mobil pentru a ajuta in lupta impotriva epidemiei in Guineea. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu