10.10.2014

Presa straina: CNA, paralizat in mijlocul campaniei prezidentiale

Presa straina: CNA, paralizat in mijlocul campaniei prezidentialeFoto: Realitatea Tv

In noiembrie, romanii urmeaza sa se prezinte la vot pentru a alege un nou presedinte dintr-o paleta de 14 candidati, in cursul a doua tururi de scrutin. Dar unul dintre actorii principali, Consiliul National al Audioviziualului, sta pe tusa, pentru ca este blocat de lipsa cvorumului.
Potrivit site-ului CNA, rolul sau este de a asigura ca "posturile de radio si televiziune din Romania functioneaza intr-un mediu al libertatii cuvantului, responsabilitatii si competitivitatii", scrie Zoltan Sipos, jurnalist al Index.

In timp ce prima runda a alegerilor urmeaza sa aiba loc pe data de 2 noiembrie, cvorumul CNA, care are nevoie de 8 persoane, va fi injumatatit pe 4 noiembrie, cand 4 dintre membrii sai isi termina mandatele. Daca niciun candidat nu obtine majoritatea in primul tur, primii doi candidati se vor intrece intr-o a doua runda, pe 16 noiembrie.

"Fara un cvorum, CNA nu poate functiona, si astfel nu poate sanctiona eventualele abuzuri ale posturilor de radio si televiziune in timpul campaniei electorale", spune Narcisa Iorga, membru al CNA. Iorga crede ca politicienii vor beneficia in urma acestei situatii, pentru ca e in interesul lor sa aiba un CNA inactiv. Posturile de televiziune vor profita de situatie, desi acestea sunt obisnuite sa incalce legislatia.

Potrivit unor membrii ai CNA, de abia in ianuarie s-ar putea sa isi refaca cvorumul si capacitatea de a decide in privinta sanctiunilor, mult dupa ce campania si cele doua tururr de scrutin vor fi trecut.

CNA e singurul organism care reglementeaza piata radio-tv. Ca paznic, CNA se asigura ca reglementarile privind programele sunt respectate si are un rol cheie intr-o tara unde televiziunea este cel mai important mediu de informare pentru populatie. Partidele politice si grupurile de interese folosesc emisiunile in direct ale televiziunilor pentru a-si face cunoscut mesajul catre oameni.

Prin lege, CNA ar trebui sa aiba 11 membri. Pentru a mentine cvorumul, opt membri trebuie sa fie prezenti la sedinta. Acestia, care au un mandat de sase ani, sunt nominalizati de catre Senat (trei membri), Camera Deputatilor (trei membri), presedinte (doi), Guvern (trei), si sunt confirmati de Parlament.

Aici intra in scena politica: Parlamentul, dominat de o coalitie condusa de partidul premieruluiVictor Ponta, care este in pozitia cea mai buna in cursa prezidentiala, nu a votat pentru confirmarea noilor membri inainte sa inceapa vacanta parlamentara. De aceea, in mai putin de o luna, CNA va avea numai 7 membri, iar cvorumul nu se va putea intruni.

Nu e ceva nou pentru CNA. Cand sunt subiecte sensibile de dezbatut, unii membri isi iau vacanta. De exemplu, pe 9 octombrie trebuiau dezbatute cateva plangeri impotriva postului Antena 3. Doi membri ai CNA sunt in vacanta, iar alti doi tocmai isi anuntasera absenta, a scris Narcisa Iorga pe contul ei de Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu