Franta, Italia si Germania si-au mentinut pozitiile antagoniste in domeniul disciplinei bugetare. Totusi, cele trei tari au promis sa consolideze lupta impotriva somajului in randul tinerilor, conform declaratiilor facute intr-o conferinta europeana la Milano, relateaza AFP.
Aflat sub presiune de mai multe zile din cauza depasirilor bugetare ale Frantei, Francois Hollande a declarat pentru presa ca, la Milano s-a discutat despre "ocuparea fortei de munca, cresterea (economica), (dar) nu despre buget, chiar daca bugetele pot avea un efect asupra cresterii" economice. Subiectul, a amintit el, se va afla pe masa la viitorul Consiliu European, prevazut in perioada 23-24 octombrie, la Bruxelles, un nou summit care se anunta deja furtunos, scrie Mediafax.
Pana atunci, fata de cancelarul german Angela Merkel, sustinatoarea apriga a ortodoxiei bugetare, el a tinut sa sublinieze ca Franta va face "astfel incat sa-si respecte angajamentele asumate si sa utilizeze toate flexibilitatile prevazute" in ceea ce priveste bugetul sau pe 2015, amenintat sa fie respins de catre Comisia Europeana (CE).
Presedintele Consiliului italian Matteo Renzi, care s-a aflat la originea acestui mini-summit asupra ocuparii fortei de munca, a depus eforturi sa se prezinte drept un elev silitor.
Presedintele Consiliului italian Matteo Renzi, care s-a aflat la originea acestui mini-summit asupra ocuparii fortei de munca, a depus eforturi sa se prezinte drept un elev silitor.
Este "just" ca Italia, care are o problema de "credibilitate", sa se conformeze regulei privind nivelul de 3% al deficitului public raportat la Produsul Intern Brut (PIB), a declarat el, precizand in trecere ca acesta va fi chiar de 2,9% in viitorul buget, desi aceasta regula bugetara a fost "conceputa in alta lume". Astfel cancelarul german va fi multumit. Merkel a spus ca ea crede ca "in aceste doua tari, vor fi efectuate reforme serioase" si ca are "deplina incredere in faptul ca fiecare va fi constient de responsabilitatile sale".
Inca de la sosirea in capitala lombarda, presedintele francez a pledat in favoarea aplicarii unei pauze in politicile de austeritate, acuzate de agravarea crizei din Europa. "Este necesara o ajustare a ritmului politicilor bugetare raportat la miza cresterii (economice). In prezent, ea este cea amenintata si, deci, catre ea este necesar sa ne indreptam, pentru ca suntem vizati cu totii", a declarat Hollande.
Gazda reuniunii, Matteo Renzi a pledat pentru schimbari in politica economica, dar a profitat de conferinta de presa, alaturi de cancelarul german, presedintele francez, presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso si presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, pentru a reitera ca Italia "va aplica reformele" promise, deoarece "are nevoie sa se schimbe". El a precizat ca "Jobs Act", o lege privind reformarea pietiei muncii, urma sa fie adoptat miercuri seara, printr-un vot de incredere in Senat, primind felicitari din partea lui Merkel si reprezentantilor europeni.
Diverse dispozitive menite sa favorizeze angajarea tinerilor au fost examinate in cadrul Conferintei, inclusiv o anvelopa de sase miliarde de euro, deblocata de catre Bruxelles pentru o perioada de doi ani (2014-2015). Aceste fonduri sunt menite sa serveasca la crearea "unei garantii pentru tineret", adoptate in aprilie 2013, care stabileste ca regula ca niciun tanar cu varsta sub 25 de ani sa nu ramana mai mult de patru luni fara o propunere (angajare, formare, stagiu) la sfarsitul scolii sau in cazul pierderii locului de munca.
Francois Hollande, dupa ce a cerut anterior alocarea a "20 de miliarde de euro" in acest sens si "simplificarea procedurilor", a recunoscut ca ar fi mai bine ca "fondurile care au fost degajate sa fie consumate". O concesie fata de cancelarul german, in opinia careia, "la ora actuala, problema nu este ca nu ajung banii: problema este ca ei trebuie sa circule".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu