11.10.2014

La 125 de ani, cabaretul distractiilor Moulin Rouge inca mai e in voga

La 125 de ani, cabaretul distractiilor Moulin Rouge inca mai e in vogaFoto: Big Picture

In octombrie 1889, cand Parisul traia momentul inaugurarii turnului Eiffel si serba expozitia industriei universale, amintind si de centenarul revolutiei din 1789, doi intreprinzatori inventivi, Joseoh Oller si Charles Zidler, puneau bazele unui cabaret sui generis si atragator, plantat in inima orasului. Il intitulasera Moulin Rouge ceea ce pe limba noastra inseamna Moara Rosie.
O stralucita idee de afacere

Locul a fost ales excelent. Acolo se amesteca multimea, care petrecea la aniversare, cu omenii de afaceri veniti din intreaga lume la targul international, in cinstea caruia se inaltase turnul de otel, scrie Big Picture.

Nu numai locul, dar si momentul a fost bine ales. Ne aflam in acea perioada, pe care francezii o numesc "la belle epoque", zile de pace si de optimism general, cand viata a ajuns imbelsugata si gandul fiecaruia era cum sa se distreze mai bine.

Iar cabaretul oferea distractie din belsug. Promitea spectacole pe placul tuturor, prin muzica saltareata care se auzea pana afara - se lansase pentru prima oare cancanul - si prin uriasele postere de la intrare, cu balerinele costumate atragator si viu colorat.

Cei doi initiatori au dovedit ca sunt oameni de afaceri fomidabili, ca stiu sa discearna gustul publicului de tot felul si sa atraga atat oameni simpli dar cu bani, cat si afaceristi, politicieni, diplomati si chiar femei elegante, dormice sa-si etaleze tinuta.

In plus, au atras oameni de arta, care intareau faima localului. Un impresionant numar de artisti celebri s-a perindat de-a lungul timpului la Moulin Rouge. Aici si-au baut cafeaua scriindu-si operele romancieri de renume, poeti si pictori ale caror simple ciorne se liciteaza astazi la sute de mii de euro.
 


Irezistibila atractie a cancanului

Dar cel mai reprezentativ dintre toti era fara indoiala pictorul Henri Toulouse Lautrec, descendentul unei familii de aristocrati, care si-a facaut o placere din a picta dansatoare, cantarete, consumatoare din local si prostituate, cu care intretinea relatii de stransa prietenie.

Soarta il inzestrase cu un talent rareori intalnit, dar si cu un handicap la infatisare, care il facea inacceptabil in fata oricarei femei, cu exceptia prostituatelor, in mijlocul carora el se simtea bine.

Posterele lui, afisate la fatada, erau punctul de atractie al localului si multe dansatoare isi datoreaza faima mai mult acestor desene caricaturale, decat insasi personalitatii cu care ele se infatisau pe scena.

Moulin Rouge a fost localul, poate unic in lume la acea vreme, care a adunat sa petreaca laolalta necunoscuti din clasa de mijloc, vedete ale vremii, politicieni, diplomati, bogatasi, nobili in plina floare sau numai scapatati, si chiar membri ai unor distinse familii regale, cum a fost printul de Walles.

Pincipalul punct de atractie al localului era fara indoiala cancanul, acel dans sprinten, cu dansatoarele aflate in continua rotatie, care in cativa ani a cuprins toata Europa, ajungand sa cucereasca si coconasii bucuresteni, la Unionul povestit de Caragiale.

Cea mai profitabila afacere de pe Montmartre

In 1893, s-a produs la Moulin Rouge-ul parizian un eveniment, la care spectatorii au ramas ca muti si pe care l-a comentat Europa toata: o dansatoare s-a dezbracat pe scena si a dansat goala. Era pentru prima oara cand cei prezenti asistau la un spectacol de striptease, neanuntat.

Opinia publica a condamnat gestul - poate cu ipocrizie - iar autoritatile au emis o lege care stabilea limita minima la care se impunea costumatia de pe scena. Scandalul a fost de proportii, s-a pronuntat si Biserica, dar din punctul de vedere al ratingului, localul a dat lovitura, chiar daca "numarul" nu s-a mai putut repeta.

Moulin Rouge a fost si este inca unul din cele mai de succes localuri ale Parisului. Un incendiu izbucnit in 1915 a prefacut in scrum constructia din lemn, dar totul a fost refacut din material modern in 1921.

Cu aceasta ocazia, s-a schimbat si profilul localului. In afara muzicii de cabaret, au inceput sa apara spectacole de opereta si de revista. S-a adaptat cerintelor vremurilor noi.

Acum, Moulin Rouge este unul din simbolurile expresive ale Parisului si numarul unu in cifra de afaceri a companiilor de pe Montmartre (numarul doi este tot un cabaret, Moulin de la Galette). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu