11.10.2014

Credeai că desktop-ul a murit? Mai gândeşte-te!

Credeai că desktop-ul a murit? Mai gândeşte-te!

Nu există nicio îndoială că desktop-ul tradiţional a trecut prin vremuri grele, în care tabletele şi notebook-urile s-au aflat în fruntea listelor de dorinţe ale consumatorilor. Dar desktop PC-ul nu renunţă aşa uşor, aşa cum afirmă blogger-ul Caschy.

În căutarea componentelor individuale
Utilizatorii ambiţioşi au optat pentru sistemele de tip desktop
Notebook-urile existau şi în ultima parte a anilor 90, dar acestea erau fie prea instabile pentru a face faţă sarcinilor solicitante cum ar fi editarea video, fie prea scumpe şi insuficient de performante pentru împătimiţii de jocuri. Utilizatorii ambiţioşi au optat pentru sisteme de tip desktop, preferând să îşi construiască singuri, cu meticulozitate computerele, decât să cumpere pur şi simplu unul de la raft.
Un PC desktop auto construit preliminar: În căutarea componentelor individuale. (Flickr: Phil şi Pam — CC BY 2.0)

Cu o carcasă subţire, căutarea componentelor individuale a început. O placă de bază de la ASUS, noua GeForce, RAM de la Infineon şi, bineînţeles, unităţile de hard disk şi cele optice. Eram cel mai bun client din magazin şi puteam fi găsit adesea umblând la PC, de îndată ce ajungeam acasă. De îndată ce apărea un produs nou, îl instalam pe computerul meu — adesea doar pentru că îmi doream asta, dar uneori pentru că eram nevoit. Jocurile deveneau din ce în ce mai sofisticate şi necesitau un hardware mai bun.
Găsirea unui loc în lumea computerelor
Desktop-ul nu a murit sub nicio formă
Apoi a venit momentul în care industria calculatoarelor a devenit înfricoşătoare. Notebook-urile au devenit mai bune şi mai convenabile ca preţ. Acestea erau mai compacte decât computerele desktop şi le puteai lua cu tine oriunde. Nu eşti limitat atunci când studiezi pe notebook — îl poţi utiliza în timp ce te relaxezi pe canapea seara, sau chiar şi atunci când călătoreşti cu trenul. De asemenea, hardware-ul devenea din ce în ce mai bun, tot timpul, chiar şi cele mai sofisticate jocuri puteau fi jucate fără probleme. Dintr-odată toată media a anunţat sfârşitul computerelor tradiţionale de tip desktop, pretinzând că nimeni nu mai cumpără acest cutii imense.
Desktop-ul nu a murit sub nicio formă. Încă îşi păstrează locul în lumea noastră. Desigur, nimeni n-ar visa să vorbească cu pensionarul amabil de alături să cumpere un PC desktop voluminos pentru jocuri în loc de un Ultrabook sau Chromebook, dar există încă oameni acolo care vor să cumpere desktop-uri sau PC-uri realizate la comandă.
Utilizatorii le vor pe amândouă
Mai multe opţiuni pentru upgrade şi mai fiabile pe viitor decât un notebook
Se pare că unii oameni încă îşi doresc un desktop chiar dacă deţin deja un notebook. Motivul este foarte simplu: chiar şi în 2014, un desktop PC poate face mai multe decât fratele său mai uşor şi mai subţire. Doreşti să îţi schimbi placa de bază, placa grafică sau altă componentă? Poţi face asta cu un desktop. PC-urile de tip desktop pot fi supuse unui upgrade şi prin urmare sunt mult mai fiabile pe viitor decât un notebook. Nu cunosc niciun mare împătimit de jocuri care să deţină un notebook.
În 2014, desktop-ul continuă să trăiască!
În 2014, desktop-ul continuă să trăiască!
Vânzări consistente de computere desktop
Pe locul doi la cifrele de vânzări pentru desktop-uri începând cu sfârşitul anului 2011
Conform cercetărilor de piaţă, cifrele de vânzări pentru PC-uri desktop se situează la al doilea nivel de la sfârșitul anului 2011 și dacă luați în considerare presiunea pieței de fablete, tablete și notebook-uri la prețuri mai mici, atunci creșterea vânzărilor de desktop este chiar mai impresionantă.
Deci din ce motiv cresc vânzările? Pot doar să încerc să ghicesc. A ajuns prima sau a doua generaţie de cumpărători de notebook la concluzia că un desktop PC este pur şi simplu mai puternic? Există tot mai mulţi oameni care preferă să deţină un computer sub formă de cutie pe care să îl păstreze ani de zile şi căruia să-i facă un upgrade cum şi când doresc?
Deci ce crezi? Este desktop PC-ul mort sau nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu