10.10.2014

Rusia continua jocul cu gazul, a treia zi consecutiv: Anunta un lucru, face altul

Rusia continua jocul cu gazul, a treia zi consecutiv: Anunta un lucru, face altul
Livrarile de gaze din Rusia sunt, vineri, cu 13,6% mai mici decat cele normale, informeaza Departamentul pentru Energie.
Initial, Gazprom anuntase pentru vineri o reducere si mai mare, de 30,7%. "Pentru ziua de astazi (vineri - n.red), scaderea initiala anuntata de dispeceratul Gazprom din Sofia era de 30,7%, dar au revenit ulterior si au anuntat o scadere de 13,6% in raport cu nominalizarile facute deTransgaz, pe baza solicitarilor beneficiarilor din Romania.

Concret, importul actual de la Gazprom este sub 0,14 milioane de metri cubi pe zi si, pentru usurinta comparatiei, importul actual este similar consumului actual total al unui oras ca Botosani sau Satu Mare sau consumului actual al CET Timisoara", spun oficialii Departamentului.

Consumul actual total al Romaniei este de 25,5 milioane de metri cubi pe zi, in timp ce productia interna de gaze naturale este de 31 de milioane de metri cubi pe zi.

Reducerea livrarilor din Federatia Rusa are un impact foarte mic, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. Importurile de gaze rusesti au fost reduse joi cu 15%, iar miercuri cu 18%.

Gazprom umbla iar la robinet: A scazut cu 15% livrarile de gaze - ce spune ministrul Energiei despre "iarna grea"

Gazprom se joaca iar cu gazul pentru Romania: Cea mai mare reducere a livrarilor

"Importurile de gaze din Rusia sunt in prezent la circa 0,14 milioane de metri cubi pe zi. Vorbim, asadar, despre un impact foarte mic al reducerii importurilor de gaze rusesti. Volumul de gaz aflat deja in capacitatile de stocare este de aproximativ 2,8 miliarde metri cubi, cu aproximativ 1 miliard metri cubi mai mult decat obligatia legala de stocare", a explicat ministrul.

La inceputul acestei luni, Nicolescu s-a intalnit cu ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, Oleg Malginov, intalnire la care au participat si reprezentanti ai Transgaz.

Ne putem astepta si la alte reduceri

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti nu a confirmat faptul ca nu vor mai avea loc reduceri in livrarile de gaze rusesti catre Romania, a anuntat la momentul respectiv Departamentul pentru Energie.

"Reamintim ca au existat in ultima perioada mai multe intentii anuntate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrarilor de gaze naturale catre Romania. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singura astfel de intentie s-a si materializat intr-o reducere efectiva a livrarilor. In urma intalnirii, nu s-a confirmat faptul ca situatia nu va continua in acelasi registru", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Departamentul pentru Energie a sustinut, in repetate randuri, ca populatia nu va fi afectata in niciun fel de aceste reduceri, chiar daca rusii sisteaza total livrarile pana la primavara. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu