12.10.2014

Fructe de afara. Bulgaria exporta piersici si prune in Romania, din cauza embargoului Rusiei

Fructe de afara. Bulgaria exporta piersici si prune in Romania, din cauza embargoului Rusiei

Kosta Petrov, producator de cirese si presedinte al Asociatiei bulgare a Piersicii, a explicat ce parte a productiei de fructe a reusit sa vanda in strainatate, vorbind in acest context si de Romania, unde sunt exportate piersici din cauza embarogului impus de Rusia.
"Circa 80 la suta din exporturile de piersici au fost indreptate in acest an catre Romania. Asa cum am zis deja, lipsa unei bune logistici impiedica producatorii din Sliven (regiune din centrul Bulgariei - n.red.) sa-si vanda productia pe pietele mari, unde sunt cerinte de mari cantitati", a spus Petrov, citat de agentia Focus.

Grau din Bulgaria, exportat prin Constanta ca fiind romanesc

"Am avut ocazia sa exportam o mare cantitate in Estonia, insa embargoul impus de Rusia a redirectionat productia catre restul tarilor si piata a fost plina de piersici la un pret foarte mic. O cantitate de piersici destinata conservarii a fost vanduta in Grecia", a mai spus Petrov.

Pe langa piersici, acesta a precizat ca a fost exportata in Romania si o mare cantitate de prune.

Bulgarii vor exporta masini chinezesti in Romania. Dacia, preferata vecinilor nostri

"Circa 90 la suta dintre prune au fost de asemenea vandute in strainatate in acest an. Am reusit sa vindem o mare parte a productiei tot in Romania, iar in ultimele saptamani pretul a crescut cu aproape 100 la suta", a mai declarat Kosta Petrov.

In ultimii ani, Romania a importat masiv fructe si legume, mai ales dupa seceta din 2011. In 2013, importurile de astfel de alimente au fost de zeci de mii de tone.

In 2012, tara noastra a importat legume si fructe in valoare de peste 542 de milioane de euro si a exportat fructe si legume in valoare de 167,5 milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu