13.10.2014

Ingrijiri Medicale Paliative la ELYTIS Hospital

Ce este ingrijirea medicala paliativa?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ingrijirea medicala paliativa este definita ca "... o abordare care imbunatateste calitatea vietii pacientilor si a familiilor acestora atunci cand se confrunta cu o boala amenintatoare de viata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si a altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale".

Principiile ingrijirii medicale paliative 

Evolutia ingrijirii medicale paliative moderne presupune integrarea ei in procesul continuu de tratament si asistenta completa a bolnavului incurabil, inca din faza de diagnostic a unei boli incurabile sau cu prognostic limitat. Toate interventiiie sunt menite sa asigure o cat mai buna calitate a vietii pacientului si persoanelor apropiate acestuia, chiar in paralel cu tratamentele active curative. 

Ingrijirea medicala paliativa are la baza urmatoarele principii: 

• asigura o abordare in echipa interdisciplinara a nevoilor complexe ale pacientului;

• este aplicabila inca din primele stadii ale bolii, in corelatie cu alte terapii de prelungire a vietii (chimioterapia sau radioterapia) si include investigatii necesare intelegerii si controlului complicatiilor clinice in evolutia bolii. 

• asigura controlul durerii si al altor simptome;

• sustine viata si considera moartea ca pe un proces firesc in evolutia vietii;

• integreaza in ingrijire aspectele psiho-emotionale, sociale si spirituale;

• ofera un sistem de suport care sa permita pacientului sa duca o viata cat mai activa posibil de-a lungul evolutiei bolii;

• ofera sprijin familiei pentru a face fata problemelor pe parcursul bolii pacientului si dupa decesul acestuia;

• imbunatateste calitatea vietii si implicit cursul si evolutia bolii. 

Cine are nevoie de ingrijiri medicale paliative? 

Beneficiarii serviciilor de ingrijiri medicale paliative sunt pacienti adulti, suferind de boli cronice progresive, incurabile sau amenintatoare de viata, care au simptomatologie necontrolata si/sau suferinta psiho-sociala sau spirituala. 

Concret, ingrijirea medicala paliativa se adreseaza pacientilor cu: 

• cancer;

• boli neurologice progresive;

• boli pulmonare in stadii avansate si terminale; 

Sectia de Ingrijiri Medicale Paliative din cadrul ELYTIS Hospital, prin modul de organizare, prin structura sa si prin serviciile specializate pe care le ofera, vine in intampinarea nevoilor complexe medicale, sociale si psihologice ale bolnavilor incurabili adulti, aflati in stadii avansate sau terminale de evolutie a bolii. Serviciile medicale (controlul durerii si a simptomelor specifice bolii si stadiului respectiv) sunt asigurate de o echipa multidisciplinara - specializata in ingrijiri medicale paliative - formata din medici, farmacist, asistent social, asistente medicale, infirmiere, ingrijitoare voluntari. 

La ELYTIS Hospital admiterea pacientilor pentru spitalizare in sectia de ingrijiri paliative se face pe baza de programare, in ordinea solicitarilor si in urma avizului medical al sefului Sectiei de ingrijiri Medicale Paliative, pe baza unui bilet de trimitere emis de medicul de familie sau specialist. Documentarea criteriilor de selectie pentru fiecare caz in parte, oncologic sau non-oncologic, se face pe baza dosarului medical al pacientului si a examinarii acestuia. Durata de spitalizare in Sectia de ingnjirl Medicale Paliative la ELYTIS Hospital nu este predefinita, ci depinde exclusiv de starea pacientului si de decizia acestuia sau a familiei. Admiterea de noi pacienti se face numai la eliberarea unui loc / pat, iar in acest scop se pot realiza liste de asteptare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu