10.10.2014

Familistii Gabriela Firea si Victor Ponta, prinsi in capcana campaniei negative

Familistii Gabriela Firea si Victor Ponta, prinsi in capcana campaniei negativeFotomontaj Ziare.com

E riscant sa ataci un contracandidat pe probleme imaginare de familie, asa cum a facut-o Gabriela Firea in numele lui Victor Ponta si de care cel din urma s-a delimitat cu intarziere de doua zile.
Atacul la Iohannis, la faptul ca nu are copii, deschide o cutie a Pandorei. Ne face sa ne amintim ca avem candidati divortati, unii cu "inima zburdalnica" si alte complicatii caragialesti.

Nu stiu de ce a atacat PSD pe aceasta linie. Probabil ca strategii de campanie s-au uitat pe datele demografice si au observat ca alegatoriiPSD au mai multi copii decat cei de dreapta. Au analizat si au spus ca lipsa mostenitorilor directi ar fi o slabiciune pentru Klaus Iohannis. Si au trimis-o varf de lance pe Gabriela Firea sa deschida un front al moralitatii si fecunditatii din postura de mama a doi copii, in curand chiar trei.

Firea spune ca Iohannis nu e bun de presedinte pentru ca nu are copii, uitand ca nici Iliescu nu a avut

Dar acest atac cred ca s-a transformat intr-un mare dezastru de imagine pentru cea care l-a declansat si intr-unul mai mic pentru Victor Ponta. De ce?

Pentru ca, in opinia mea, PSD are o problema cu propriul sau candidat. Nefiind ales pe baza unei ideologii, nefiind un simbol al PSD si un stalp al doctrinei partidului, nu are adepti. PSD are multi alegatori, dar nu cred ca are fani, nu are oameni care sa adere la idealurile partidului, care or fi acelea, si nu are o agenda credibila pentru Romania.

Neavand aceasta structura de persoane atasate e foarte greu sa propagi campanii negative. Adica un atac la Iohannis pe faptul ca nu are copii ar putea sa-l faca Grupul mamelor socialiste care au crescut cel putin cinci copii - o organizatie de stanga care are ca obiectiv cresterea populatiei Romaniei. Ea este asociata PSD pentru ca partidul si-a propus un astfel de obiectiv.
 


Organizatia de mai sus nu exista in realitate, e doar un exemplu de cum se transmite credibil un mesaj pentru a scoate in evidenta o neimplinire a adversarului.

Ce a facut PSD? A trimis-o pe Gabriela Firea, sotia primarului multimilionar din Voluntari, sa-l atace pe Iohannis ca nu are copii. Am vazut ca mesajul n-are niciun fel de credibilitate si se prabuseste intr-o harmalaie generala pe Facebook si pe canalele de stiri, obligand-o pe doamna de la PSD sa revina cu explicatii suplimentare.

Si uite asa se alege praful, iar Ponta a trebuit sa se delimiteze de declaratiile propriului purtator de cuvant.

PNL: Doamna Firea sa ne spuna cati copii trebuie sa aiba un bun presedinte

Gabriela Firea, acuzata de discriminare in cazul "Iohannis nu are copii, deci nu e bun de presedinte"

Acesta e motivul pentru care sunt convins ca Victor Ponta va avea probleme in turul doi in fata oricarui alt contracandidat, chiar Tariceanu sau Melescanu.

Pana la urma, ceea ce eu consider atacul continuu la statul de drept, apararea coruptilor din partid si lungul sir de erori de imagine in care se incurca Victor Ponta vor face ceea ce nici cel mai puternic candidat al dreptei nu poate face - ca PSD sa fie foarte aproape de pierderea Palatului Cotroceni pentru a treia oara consecutiv.

E dificil sa fugi de realitate. Te intalnesti cu ea, iar candidatul PSD, in turul al doilea, va fi fata in fata cu realitatea pe care a ocolit-o cat a putut.

Atunci, Victor Ponta va cere increderea cetatenilor, incredere pe care, zic eu, n-a cultivat-o niciodata pana in acel moment. O va obtine? Evit sa fac o predictie, dar pot sa spun ca, daca va merge in continuare pe acest gen de campanie negativa, proiectata intr-un laborator electoral aseptic, va pierde.

Campania negativa e eficienta doar in cazul in care cel ce o lanseaza e fara fisura in tema respectiva. La familism, nu e cazul. Sa vedem cum stam cu credinta!

Pe Ziare.com gasesti toate informatiile care conteaza despre alegerile prezidentiale 2014. Cele mai importante stiri, opinii si analize pertinente, ultimele sondaje, actualizate 24/7.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu