09.10.2014

Evreii ii scriu lui Basescu: Schwarzenberg e victima unei campanii de defaimare antisemita

O grupare ce reprezinta comunitatile evreiesti din Europa a facut apel la presedintele roman,Traian Basescu, sa analizeze situatia unui cetatean israelian care ar fi fost victima unei campanii de defaimare antisemita in Romania.
In varsta de 46 de ani, Elan Schwarzenberg, un om de afaceri israeliano-roman, face subiectul unei anchete a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). El a fost pus sub acuzare anul trecut pentru frauda si evaziune fiscala, scrie European Jewish Press.

Evreii ii scriu lui Basescu: Schwarzenberg e victima unei campanii de defaimare antisemita

Cu toate ca autoritatile romane sustin ca este o simpla "acheta penala", scrie publicatia citata, unele rapoarte arata ca Schwarzenberg a fost victima unei campanii antisemite ce are legatura cu o lupta politica pentru controlul postului TV pe care il controla, Realitatea TV, si cu interesele financiare dinainte de alegeri.

In 2012, dupa schimbarea politica din Romania, omul de afaceri ar fi devenit un inamic al aproape fiecarui politician al tarii si in special al celor aflati la putere.

Noua situatie a dus la o lupta politica pentru controlul postului Tv si interesele financiare dinainte de alegerile prezidentiale din aceasta toamna.

Procurorii ar fi dat presei informatii neverificate si Schwartzenberg a pierdut controlul televiziunii din cauza presupuselor sale activitati politice, ceea ce i-a daunat reputatiei. Mai mult, familia si prietenii lui Schwartzenberg au fost terorizati de perchezitiile efectuate in locuintele lor de trupele speciale, in zorii zilei. Presa romaneasca a contribuit cu o retorica antisemita ce a creat un mediu viciat in jurul cazului sau, arata sursa citata.

Asociatia Evreiasca Europeana (EJA), o organizatie cu sediul la Bruxelles ce reprezinta mai multe comunitati evreiesti, s-a declarat dezamagita de faptul ca autoritatile romanesti nu au reactionat la apelurile sale anterioare privind statutul si legitimitatea procedurilor impotriva lui Schwarzenberg.

Directorul EJA, Menachem Margolin, a regretat ca aceasta chestiune "da un sentiment foarte rau cu privire la nivelul de antisemitism din tara".

Acesta a facut apel, intr-o scrisoare, la presedintele Basescu pentru "masuri necesare pentru a preveni continuarea a ceea ce pare a fi un prejudiciu antisemit impotriva lui Schwarzenberg". Procedand in acest fel, crede directorul EJA, Basescu "va trimite un mesaj fara echivoc evreimii europene ca Romania nu va tolera pata de ura a antisemitismului asupra reputatiei si societatii sale".

Intr-un raspuns scris acordat unei intrebari a EJP, procurorul sef al DNA a aratat ca "orice asociere a procedurilor legale conduse de autoritatile judiciare din Romania si Israel cu motivatiile politice sau de natura religioasa nu este sutinuta de niciun fapt real".

EJP sustine, in sprijinul opiniei sale, ca procurorul a refuzat de mai multe ori oferta avocatului israelian al lui Schwarzenberg, care solicita o intalnire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu