11.10.2014

Tara din Europa care a interzis folosirea pungilor de plastic

Tara din Europa care a interzis folosirea pungilor de plasticFoto: La Tribune

Conform unei hotarari votate vineri in Adunarea Nationala a Frantei, folosirea pungilor de plastic in activitatea comerciala a fost total interzisa incepand cu anul 2016, iar folosirea tacamurilor si a veselei de unica folosinta, incepand cu anul 2020 (prevazuta initial pentru 2017).
Interzicerea priveste atat pungile disribuite gratuit prin marile magazine, cat si cele livrate contra cost sau in schimbul unei taxe, cu care sa fie finantate unele activitati privind protectia mediului, conformLa Tribune.

Masura este luata ca urmare a propunerii guvernului, care a constatat ca, in conformitate cu evidentele pe anul 2011, in acel an s-au folosit 700 de milioane asemenea pungi, dupa ce in 2002 consumul fusese de 10,5 miliarde de pungi.

Aceasta scadere spectaculoasa a consumului de pungi din plastic se datoreaza atat unor recomandari de specialitate emise la timpul sau, cat si modului in care au lucrat pe aceasta linie organizatiile non-guvernamentale. A fost un prim pas.

Succesul lor incurajeaza acum statul sa faca pasul al doilea, emitand o reglementare categorica, menita sa determina industria, comertul si populatia la renuntarea totala.

In afara cifelor de mai sus, care se refera la sacose mobile (de mana), aproape 5 miliarde de ambalaje din plastic inca mai sunt folosite la fabricarea si livrarea poduselor preambalate.

Intrucat aplicarea legii chiar din anul viitor n-ar permite demararea in timp util a productiei noilor ambalaje biodegradabile si a vaselor de unica folosinta, cuprinse in aceeasi categorie, generand totodata somajul in domeniul productiei de pungi, s-a stabilit ca hotararea sa se aplice incepand cu anul 2016.

Pe parcurs, se vor crea conditiile necesare ca forta de munca folosita pana acum in prelucrarea produselor din industria chimica sa fie dirijata cu tact spre productia noilor ambalaje biodegradabile.

Hotararea s-a votat cu o larga majoritate de catre deputatii Frantei, desi a avut de intampinat opozitia chiar a ministrului Ecologiei, Segolene Royal, pe motivul ca in Franta exista multe familii cu situatii materiale precare, care folosesc vesela de unica folosinta fara sa o arunce, ci recicland-o prin spalare, ca orice alt vas.

Aceste familii nu polueaza mediul cu vasele din masa plastica pe care le folosesc, pastrandu-le in gospodarie si ca urmare lipsirea familiilor de vasele respective este o masura anti-sociala.

In cele din urma, s-a cazut de acord ca masura sa ramana in hotarare, dar termenul de aplicare - prevazut initial mai deveme - sa fie impins pana in anul 2020, ceea ce i-a multumit si pe ecologisti, si pe sustinatorii problemelor sociale, care conteaza pe ridicarea stadardului de viata pentru toata populatia pana la sfarsitul celui de al doilea deceniu. Sa speram! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu