Presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anuntat pe 30 august, dupa o intalnire cu presedintele ucrainean , ca  este dispusa sa organizeze "pana la sfarsitul anului" o conferinta a donatorilor pentru regiunile din estul Ucrainei, afectate de conflict. "Este vorba de 11 miliarde de grivne, insa aceasta estimare a fost facuta in urma cu o luna. Aceasta cifra ar putea sa creasca ", a afirmat Groisman.
O reuniune pe aceasta tema, cu participarea ambasadoriilor europeni, american si canadian a fost organizata la Kiev, insa nu "am reusit sa stabilim o data pentru conferinta donatorilor", a adaugat vicepremierul ucrainean.

Piata constructiilor din , in prag de colaps

Piata constructiilor din Ucraina va inregistra in acest an cea mai mare scadere din ultimii ani, dupa ce in anul 2011, raporta o crestere de aproape 20%, evolutie surprinzatoare in regiune, mai ales ca piata din  s-a aflat in scadere din anul 2009 pana in prezent, cand a ajuns la un nivel de stabilitate, situat la pragul de circa 9 miliarde de .

Potrivit unui raport al companiei poloneze de cercetare PMR, unul dintre cele mai importante nume din regiune, industria constructiilor din Ucraina se va prabusi in acest an cu peste 18%, cel mai mare declin din ultimii ani pentru vecinii aflati la nord de tara noastra. Piata constructiilor din Ucraina s-a diminuat anul trecut cu aproape 12%, evolutie negativa baza mai ales pe faptul ca mediul economic a traversat o perioada sumbra, care a fortat guvernul tarii vecine sa sisteze investitiile in proiecte. Dupa ce estimau o crestere a PIB de peste 3% la inceputul anului trecut, autoritatile ucrainiene s-au confruntat la finalul anului 2013 cu o evolutie in stagnare, ceea ce a fortat astfel ca investitiile in zona proiectelor ingineresti sa fie sistate in 2014.

Blocarea marilor proiecte de infrastructura a fost generata intr-o mare masura si de conflictul armat din regiune, dintre fortele proruse si armata ucraineana – precum anexarea regiunii Crimea si Sevastropol, dar si a situatiei generale din estul tarii, care au contribuit serios la o scadere a intregii activitati din piata. Devalorizarea grivnei,  oficiala a statului ucrainean cu 35% fata de dolar si cu 33% fata de euro in primele opt luni, au contribuit de asemenea la o adancire a crizei din Ucraina, ce a condus la o crestere a inflatiei de 7,7% ar putea conduce in acest an la o contractare a Produsului Intern Brut din Ucraina cu mai mult de 6%, ceea ce va afecta sever investitiile in sectorul non-rezidential si in proiectele de infrastructura.