Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a indemnat Moscova sa-i descurajeze pe separatisti sa organizeze  separate in regiunile Donetk si Lugansk, in est, luna viitoare.
Klimkin a declarat miercuri pentru Reuters ca locuitorii din regiunea Donbas ar face mai bine sa voteze in alegerile organizate de catre Kiev in decembrie. El a subliniat ca "alegerile false" organizate de catre rebeli la Donetk si Lugansk vor consolida impresia ca estul Ucrainei devine un "conflict inghetat" pe termen lung, ca cel din regiunea  din ori Abhazia din Georgia, regiuni separatiste sustinute de catre Moscova, informeaza Mediafax.
El a adaugat ca nu incearca sa "santajeze" statele vest-europene sa-si intensifice actiunile, ca de exemplu prin impunerea unor sanctiuni Rusiei sau sa convinga NATO sa-si consolideze asistenta non-militara fata de Kiev. Seful diplomatiei ucrainene a facut aceste declaratii la Bruxelles, unde s-a intalnit, impreuna cu alti oficiali ucraineni de rang inalt, cu omologi din UE si NATO. Intre cei cu care s-a intalnit Klimkin s-a aflat si noul secretar general al Aliantei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg. "Secretarul general al NATO s-a schimbat, dar importanta prioritatii Ucrainei ramane aceeasi", a scris el intr-un mesaj postat pe  dupa aceasta intalnire.
Ministrul ucrainean a anuntat ca tara sa va solicita Comisiei Europene (CE) fonduri pentru ajutorarea locuitorilor din est, pentru ca acestia sa faca fata iernii, in contextul in care au un acces limitat la furnituri esentiale.
La Washington, sefa Bancii centrale a Ucrainei Valeria Gontareva s-a intalnit cu directoarea FMI Christine Lagarde, in speranta de a accelera livrarea unui imprumut in valoare de 17,1 miliarde de dolari si o eventuala suplimentare a sumei. Premierul ucrainean Arseni Iateniuk si-a informat cabinetul ca Gontareva va solicita FMI "sa-si modifice programul de negocieri pentru a lua in considerare realitatile curente".
Acordul cu FMI, pentru o perioada de doi ani, face parte dintr-un pachet global in valoare de 27 de miliarde de dolari aprobat in aprilie sa-i ajute pe noii lideri proocidentali ucraineni sa scoata tara dintr-o perioada de recensiune care dureaza de sase ani. Insa problemele economice s-au accelerat, iar economia urmeaza sa se contracteze cu pana la 9% pana la sfarsitul acestui an.
FMI a avertizat luna trecuta  ca ar putea avea nevoie de un program de asistenta pe termen scurt in valoare de 19 miliarde de dolari, in cazul in care conflictul armat din estul tarii ar continua pana la sfarsitul anului viitor.