10.10.2014

De ce plange Victor Ponta dupa Lukoil?
Iata ca Lukoil vrea sa reporneasca rafinaria Petrotel de la Ploiesti. Daca e o decizie definitiva sau doar o eschiva in fata scandalului starnit ramane de vazut. Exista informatii pe surse ca Lukoil avea planul de relocare la Burgas. Daca a renuntat la el sau nu, vom vedea. Eu va propun sa vedem ce am avut si, deocamdata, n-am pierdut.
In scandalul Lukoil, Victor Ponta a luat in brate protectia locurilor de munca si cele 100 de milioane de dolari pe care le varsa lunar companiile petroliere la bugetul de stat. De dragul lor, a cerut procurorilor sa actioneze cu bisturiul, nu cu bomba atomica si de dragul lor intelegem ca are o pozitie atat de umila in fata santajului rusesc.

Sa le luam pe rand.

Prima grija a premierului par a fi locurile de munca si, principial, e normal sa fie asa. Sigur ca angajatii grupului Lukoil, care contine rafinaria Petrotel si lantul de aproximativ 100 de benzinarii, in jur de 3.500 de oameni, au copii si rate la banca.

Dar, am mai spus-o, nu e treaba procurorilor sa se gandeasca la ele. Justitia aplica legea, nu face protectie sociala. Iar un loc de munca bazat pe evaziune si spalare de bani e toxic pentru ca pe fond priveaza economia si societatea de multe alte slujbe.

Asadar, socoteala ar trebui sa fie, cred, alta: cate locuri de munca poate crea bugetul de stat cu banii care reprezinta prejudiciul creat de Lukoil in Romania, daca acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani ale procurorilor se confirma?

Dar, daca tot moare de grija locurilor de munca, cum se face ca de la inceputul anului GuvernulPonta a pierdut 100 de mii conform datelor Comisiei Europene? In spatele lor nu se aflau copii de crescut si rate de platit?

S-a gandit Victor Ponta cate locuri de munca a sacrificat blocand practic investitiile publice? Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu explica intr-un interviu pentru Ziare.com ca un loc de munca creat in constructia de drumuri mai genereaza alte 5 in zona de aprovizionare, de servicii etc., adica pe intregul lant.

Moise Guran explica la randul sau ca "pretul cadourilor electorale pe care le face acum Guvernul se ridica la 1-1,5 miliarde de euro, care in loc sa se duca in investitii, deci in locuri de munca, s-au dus la bugetari, la pensionari, la profesori, la mame".

Deci premierul Ponta intervine, cel putin prin declaratii publice, intr-o ancheta judiciara vizand marea infractionalitate economico-financiara pentru a apara 3.500 de locuri de munca, dar nu face nimic, ba dimpotriva, pentru a proteja si crea locurile de munca, ce depind strict de activitatea sa, care intra exact in competentele si obligatiile sale.

Sa trecem la cele 100 de milioane de dolari pe care le varsa bugetului lunar o companie petroliera. Ceea ce nu ne spune dl Ponta este ce reprezinta acesti bani: impozit pe profit? Nu. Reprezinta valoarea accizei pe carburant.

Acciza nu o plateste compania petroliera, o plateste cumparatorul, la pompa, la fel si TVA, iar compania petroliera doar le incaseaza pentru a le da mai departe statului, este strict un intermediar in aceasta chestiune.

Daca maine Lukoil pleaca din tara, nu inseamna ca bugetul va pierde acesti bani, ci ii va incasa prin intemediul altor companii care vor prelua clientii Lukoil. Ca doar nu vor intra soferii romani in greva de protest de dorul rusilor.

Acelasi lucru s-ar putea intampla si daca Lukoil ar fi, de exemplu, boicotata de consumatorii romani. Nu mai cumperi de la Lukoil, cumperi de la oricare alta si aceea incaseaza fix aceeasi acciza pe care o da mai departe statului.

Dar daca tot vorbim de acciza, ma intreb daca dl. Ponta nu trebuia sa se gandeasca la aceste incasari cand a introdus acciza suplimentara, care a provocat o scadere a consumului, deci a incasarilor.

Dar sa vedem ce a dat bugetului de stat compania Lukoil insasi. Rafinaria Petrotel Lukoil, cea aflata acum sub suspiciune de evaziune si spalare de bani, a avut anul trecut o pierdere totala de peste 200 de milioane de euro. E in pierdere de vreo 5 ani. Si pe pierdere nu platesti impozit statului.

Si nu este vorba doar despre Petrotel. Intreg grupul Lukoil din Romania a avut anul trecut pierderi de 11 milioane de euro. Deci ce a castigat bugetul de pe urma Petrotel Lukoil?

Dar cum se explica asa o pierdere, in conditiile in care Petrom are profituri uriase? De ce pierde Lukoil masiv intr-un domeniu in care altii prospera?

Pentru ca importa petrol din Rusia la un pret foarte mare. Prin intermediul acestui pret foarte mare, practic, Lukoil a exportat profitul din Romania in Rusia. Deci, de pe urma acestei afaceri, Rusia a castigat si Romania a pierdut. Si, colac peste pupaza, aflam nu numai ca rusii si-au exportat profitul, ci au mai facut si evaziune si spalare de bani de 230 de milioane de euro.

Afacerea ruseasca nu a fost insa numai una financiara. Asemenea companii functioneaza si ca posibile parghii de destabilizare. Va aduceti aminte cazul Mechel Targoviste si tensiunile sociale uriase pe care le-a creat? Era tot o "investitie ruseasca". Rusii nu intra doar cu tancurile si nu fac pagube doar cu bombele. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu