Parlamentul italian a adoptat recent reducerea salariilor pentru cei 2.300 de angajati din personalul perlamentar, masura care ar "usura" contribuabilii de 123 de milioane de dolari in patru ani.
Guvernul condus de Matteo Renzi va trebui sa gaseasca in 2015 fonduri de 25 de miliarde de dolari pentru a salva a treia  din  si pentru a mentine deficitul bugetar sub plafonul Uniunii Europene de 3% din Produsul Intern Brut.
In acelasi timp, zeci de miliarde de dolari sunt necesare pentru a sustine pachetul de propuneri ale premierului care prevedere reduceri de impozite,  in infrastructura si beneficii de , menite sa revigoreze economia latenta a tarii.
Mai mult, Italia are de achitat o datorie publica de 2,5 trilioane de dolari, care va ajunge la 131,7% din PIB anul acesta, al doilea record negativ din zona monedei unice, dupa .
"Astazi am luat, in Senat si Camera, o decizie fara precedent. Am aprobat reforma salariilor personalului, ceea ce ne va aduce economii de 97 de milioane de euro in patru ani. Am facut asta pentru a consolida institutia (Parlamentul) si pentru a aduce salariile la nivelul din tara, in lumina gravei crize prin care trecem", a declarat Laura Boldrini, purtator de cuvant al Camerei Deputatilor.
Politicienii din Italia au cele mai mari  din Europa si castiga de cinci ori mai mult decat un salariat cu venituri medii din Italia.
Reducerile nu schimba radical acest fapt. De exemplu, castigurile functionarilor din Parlament se vor reduce de la 454.000 de dolari pe an la 304.000 de dolari. Prin comparatie, functionarii din Parlamentul american castiga 172.000 pe an lucrand pentru cel mai puternic lider din lume, Barack Obama.
Italia a cazut anul acesta in a treia recesiune din 2008, iar economia este in stagnare de 15 ani, cu semne de deflatie.