11.10.2014

Ce nu trebuie sa spuna niciodata un lider

Ce nu trebuie sa spuna niciodata un liderFoto: Consultanta Psihologica

Cuvintele pe care le folosim ne pot afecta, in mod cert, abilitatea de a atinge succesul, iar acest lucru se aplica mai ales in cazul celor care ocupa functii de conducere.
"Cei mai de succes lideri pot comunica in mod clar misiunea organizatiei lor, inspirandu-i pe ceilalti sa-si atinga obiectivele", a declarat pentru CNNDarlene Price, autoarea volumului "Well Said! Presentation and Conversations That Get Result".

Potrivit ei, cei mai buni conducatori poseda abilitatide comunicare dezvoltate.

"Ei inteleg impactul cuvantului rostit, dar si modul in care acesta poate afecta mintea si inima oamenilor", a mai explicat ea.

In acest sens, sunt prezentate 10 lucruri pe care un lider nu ar trebui sa le spuna niciodata subordonatilor sai.

Eu sunt seful

"Aceasta afirmatie reprezinta de fapt o negatie. Marii lideri sunt urmati si admirati, numai dictatorii sunt temuti si dispretuiti. Aceasta afirmatie nu te trasforma intr-un sef, trebui sa-ti folosesti autoritatea pentru a-i imputernici pe ceilalti", a explicat Price.

De asemenea, ea sustine ca angajatii au nevoie de ajutor, fiind indicat ca acestia sa fie intrebati de ce anume au nevoie pentru a reusi.

Nu este vina mea

Liderii trebuie sa isi asume responsabilitatea actiunilor. Nu trebuie sa gaseasca vinovati sau scuze.

"Cum nimanui nu ii place sa fie invinovatit, un bun conducator suporta consecintele, da dovada de responsabilitate si sprijina echipa in sensul descoperirii unei solutii. In loc sa dea vina pe fosta echipa, pe alte departamente sau pe economie, un lider ar trebui sa discute despre ce trebuie facut mai departe in scopul obtinerii succesului", a mai spus autoarea.

Ma ocup eu de asta

Potrivit lui Price, conducerea nu reprezinta un act individual, scopul este de fapt acela de a pune persoanele potrivite in functiile potrivite, pentru a dobandi reusita.

Stiu asta. M-am gandit la toate

"Chiar daca stii mai mult, continua sa-i asculti pe ceilalti. Apreciind informatiile si contributiile subordonatilor tai, ii vei face sa se simte bine si inteligenti", a declarat Price.

Esecul nu este o optiune

Price sustine ca prin utilizarea acestei formulari, angajatii inteleg ca nu le este permis sa greseasca, provocand teama, diminuand creativitatea si inhiband inovarea. De cealalta parte, buni conducatori sustine ca un esec poate sprijini calea spre succes.

Aici nu procedam asa

Cei mai buni sefi sunt pasionati de inovatie. In acest sens, "liderii trebuie sa-si valorifice angajatii care dau dovada de creativitate, flexibilitate, dar si pe cei care gasesc cele mai bune rezolvari ale problemelor", este de parere autoarea.

Vreau rezultate, nu relatii

Marii lideri stiu ca rezultate sunt produse de oameni, acestia avand nevoie sa-si construiasca relatii stabile cu angajatii, colegii, clientii sau partenerii de afaceri.

"Asa cum scrie si in dictionar, relatiile se creeaza inaintea rezultatelor", a completat Price.

Nu ma intereseaza ca nu este etic. Daca nu este ilegal, fa-o.

Un lider nu incurajeaza si nu scuza un comportament corupt sau lipsit de etica, de dragul de a-si duce la indeplinire obiectivele financiare sau organizationale.

Nu-mi aduce vesti proaste sau surprize

Aceasta afirmatie nu va face ca vestile proaste sau surprizele sa dispara, ci va crea doar tensiune.

"Marii conducatori vor sa fie informati cu privire la chestiunile care necesita imediata atentie, spunand ca vor sa stie daca exista vreo veste proasta. Ei creeaza un mediu in care oamenii trebuie sa vorbeasca despre problemele care apar, nu sa le ascunda", a mai spus ea.

Esti norocos ca lucrezi aici

Acest lucru sugereaza ca un lider acorda un privilegiu angajatilor sai, insa acest lucru trebuie constatat de acestia.

Price considera ca marii lideri au in comun abilitatea de a-si alege cuvintele si actiunile, cu scopul de a-i inspira pe ceilalti.

"Cei mai buni lideri aleg in mod deliberat cuvintele pe care trebuie sau nu sa le rosteasca, cu scopul de a maximiza rezultatele obtinute de oameni", a incheiat specialista. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu